21 november 2021
Inmiddels hier rust op de hokken. Duiven zitten gescheiden. Wat eigenlijk altijd het geval is sinds hier niet meer aan de wedvluchten wordt deelgenomen. Ik heb er zelfs voor gekozen het overgrote deel van de duiven dit jaar niet los te laten. Zonde om deze duiven bloot te stellen aan het gevaar 'kromsnavel'. Het besluit is dan ook genomen om te gaan naar 12 koppels vastzitters. Overwegend Scherens-Vangramberen, want daar gaat toch mijn persoonlijke voorkeur naar uit. Ik hou nog twee koppels choco's over. Eén van deze koppels zijn overwegend Arie Dijkstra-duiven. Deze heb ik op een bon van Gerben Dijkstra. De oudere koppels choco's heb ik allemaal van de hand gedaan om ruimte te creëren. De duiven, die hier los kunnen gaan naar de afdeling met acht bakken. Ook heb ik dit jaar een kleine ronde jongen voor eigen gebruik gekweekt. Deze krijgen nog steeds, bij goed weer, de vrijheid. De ouders van deze jongen heb ik nog, dus als er een keer eentje gepakt wordt, is dat niet meteen einde soort. Als het weer een beetje mee wil werken, zal ik in de eerste week van 2022 koppelen. De jongen van de eerste twee rondes zijn voor de verkoop. Dus mocht u belangstelling hebben, neem dan gerust contact op. 

11 maart 2021
Hier zijn de duiven op 26 januari gekoppeld. Het was de bedoeling dit meteen in de eerste week van januari te doen, maar door tijdgebrek wegens een klus aan huis, heb ik besloten uit te stellen. De duiven vonden elkaar, eenmaal gekoppeld, snel. Eigenlijk binnen ruim een week bijna alles op eieren. Enkele jonge koppels en een paar oude dames hadden moeite. Zeker omdat er ineens een koudegolf kwam. Op één koppel na. Rechtstreekse duiven van 2016 heeft tot op heden niet gelegd. Ik vrees ook dat er nooit meer een ei gaat komen. Het verliep echter niet voorspoedig en tijdens het broeden een tweetal nesten kapot gevochten, vier eieren niet bevrucht (vooral bij de jonge koppels). Ook waren er nogal wat koppels waar er maar één ei van uit is gekomen. Ook een paar eitjes over de rand gekieperd van de schotel. Ook is er een jong koppel tijdens de koudegolf van het nest gelopen. En als klap op de vuurpijl toch veel koppels met één jong. Ik denk dat er eitjes bevroren zijn geraakt. Geen geweldige eerste ronde dus. De jongen die er liggen komen wel zeer goed op. Dus.........dat lijkt goed. Inmiddels zitten een viertal koppels alweer opnieuw op eieren, en die zijn alle bevrucht. Ik verwacht dus dat het nu echt beter wordt. De duiven komen hier niet los, omdat er ook veel vastzitters in alle afdelingen zitten. Eerst maar eens twee rondes kweken, dan omkoppelen en dan maar ergens in mei  de duiven naar buiten. Scheelt ook weer een aantal roofvogelslachtoffers. 

27 december 2020
De kracht van een website is: hem bijhouden............ Altijd een goed voornemen, maar in de praktijk is dit vaak anders. Op deze stormachtige zondagmiddag, derde kerstdag, een lekkere hangdag in huis en dus maar eens weer met de site aan de slag gegaan. Ook meteen maar even de lay-out gepimpt. Als alles volgens plan verloopt, wordt alles hier op vrijdag 8 januari gekoppeld. De duiven van de eerste ronde zijn voor het grootste deel reeds 'toegezegd'. In de voorbereiding lijkt alles goed te zijn gegaan. De duiven hebben in november 14 dagen een paratyfuskuur gehad. Ook zitten ze al geruime tijd vast, want de roofvogel pakt mij vrijwel dagelijks eentje als ik ze wel los heb en daar heb ik ze niet voor, dus hou ik ze zeker tot in het voorjaar vast. Eerst maar eens twee rondes kweken en dan maar eens weer los laten, want dat is toch wel het mooiste, als er wat duiven rond het huis klapperen. Hoewel de vraag naar de duiven begin 2020 erg tegenviel, is het toch uiteindelijk goed gekomen. Uiteindelijk hebben vrijwel alle daarvoor bestemde duiven een nieuwe baas gevonden. Gezien een aantal reacties, is men zeer tevreden over de kwaliteit. Ik doe mijn best om ook in 2021 weer prima duifjes te kweken. Op de valreep heb ik in 2020 nog drie mooie koppels van Tonnie de Beer kunnen overnemen. De meeste daarvan nog vrij dicht afstammend van 'Le Pietrain', zodat de komende jaren ook daaruit nog tal van nakomelingen gekweekt kunnen worden. In 2021 wil ik me ook gaan versterken met de 'Arie Dijkstra' choco's. Een eerste aanzet in die richting is reeds gemaakt. Later meer....... Eerst tot zover. Ik wens een ieder een gelukkig en vooral GEZOND 2021 toe!


13 april 2020
Inmiddels zitten we alweer in het voorjaar van 2020. De wereld is in een aantal maanden compleet veranderd. Van een onbezorgd bestaan, zijn we nu overgeleverd aan de maatregelen, die genomen worden door de pandemie COVID-19. Veel staat stil. Ik moest helaas vanwege de griep de voorjaarsbeurs laten schieten. Knap balen, temeer omdat ik er natuurlijk een mooie ronde jongen voor had gekweekt. Gelukkig kon ik er nog een aantal aan huis verkopen. Lang niet alles, dus de rest vliegt hier nu rond. Inmiddels heb ik ook de tweede ronde zitten. Hiervan ook een aantal kunnen verkopen, maar er zijn er nog beschikbaar. Ook de duivensport ligt stil en dat is uiteraard ook te merken aan de mindere belangstelling voor de duiven. Wat mij wel zeer frustreerd zijn die mensen, die duiven bij je bestellen en dan op het moment dat ze klaar zijn even via mail laten weten, dat ze door 'omstandigheden' de duiven niet meer kunnen halen of willen hebben. Lekker dan. Gelukkig overheersen hier nog altijd de goede contacten en mensen die terug komen en zeer tevreden over de duiven zijn.

Bij Tonnie de Beer heb ik nog zes jongen bijgehaald uit zijn rechtstreekse Belgische kwekers. Hier kan ik weer prima mee vooruit de komende jaren. Ik beleef nog steeds veel plezier aan het kweken met de Scherens-Vangramberen en de choco's.

   


 


29 december 2019: Nieuwe layout
De laatste dagen van het jaar. Ideaal om even weer wat aanpassingen aan de website te doen. Toch de layout maar weer aangepast. Vond het niet heel mooi. Nu beter. Wel wat kleine letters, maar dat zal een kwestie van instellen zijn. Inmiddels heb ik slechts alleen nog scherens-Vangramberen en choco Meulemansduiven zitten. Onlangs nog een aantal rechtstreeksen weten te bemachtigen van Tonnie de Beer. Tonnie heeft me de laatste jaren aaan schitterende duiven geholpen. Bedankt! Op 2 januari ga ik de duiven koppelen. Het is de bedoeling de eerste ronde verkopen tijdens de voorjaarsbeurs in Houten op zaterdag 29 september. Een mooie gelegenheid om aan zuivere choco's en SVG-duiven te komen dus. Voor mij ook een goed moment om te netwerken. We gaan het zien. Voor nu wens ik ieder een goed, gezond en succesvol 2020 toe!

19 september 2019
Vandaag maar eens even weer naar de website gekeken. De lay-out maar weer eens aangepast. Ziet er weer fris uit. Nu een jaar volledig bezig met de Scherens-Vangramberen en de Choco Meulemans-duiven. Is mij goed bevallen. De wedstrijdsport heb ik niet gemist. Deze manier van omgaan met duiven geeft veel meer rust. Het moeten is verdwenen en daarvoor in de plaats is, is het kweken van deze duiven gekomen. Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit van de duiven over het algemeen. Ook het kweken van duiven met de zwartfactor lijkt goed te lukken. Nu de duiven (bijna) door de rui zijn, zijn ze op hun mooist. Binnenkort maar eens de eindselectie maken. Voordeel hier is, dat de duiven die 'over' zijn ,van dusdanige kwaliteit zijn, dat ze in de verkoop gaan. De voor de lol aangeschafte kleurpostduiven (kleur indigo) en de tilduiven zijn hier een minder succes. Ze vliegen mij veel te weinig. Ik hou niet van dakzitters, die van de goot naar het hok vliegen en weer terug. Deze duiven zullen dus ook van de hand gedaan worden. Volgend jaar nog uitsluitend Pietrains en Choco's, anders niks meer.

2 mei 2019 Fotoboek aangepast
UPDATE: Op 15 februari zijn de duiven hier gekoppeld. De eerste ronde is inmiddels gespeend. Enkele choco's en de jongen uit de twee nog aanwezige fondkoppels hebben inmiddels nieuwe eigenaren gevonden. Ook is het kweekhok versterkt met enkele rechtstreekse Scherens-Vangramberen- duiven. Dit via Tonnie de Beer. Ook zijn er bij Hendrik-Jan Kruijer duiven geruild. Van hem heb ik vier choco's gekregen met volledige afstamming uit prima lijnen. Zo zitten hier inmiddels heel wat raspaardjes. De tweede ronde jongen is vandaag geringd en is geheel bedoeld voor de verkoop. Heeft u interesse, neem dan gerust contact op!


11 november 2018
Na 30 jaar meegedaan te hebben op de programmavluchten heb ik besloten de wedstrijdsport vaarwel te zeggen. Onze vereniging houdt per 31-12-2018 op te bestaan en de laatste jaren beleef ik steeds minder plezier aan de vluchten. De inzet, die nodig is om in de hedendaagse duivensport mee te kunnen, kan en wil ik niet opbrengen. Vandaar dit besluit. Ik blijf wel duiven houden, maar ga me meer richten op het kweken van postduiven in bijzondere kleuren. Daarin ben ik me reeds een tijd verder aan het verdiepen. Vandaar dat deze website een metamorfose krijgt.

 


24 juli 2018
Perigieux en Dax......twee keer niks! Het is een megazwaar seizoen voor de duiven. 'Ze staan er goed op'. Complimenten bij het inkorven. Maar ze doen het dus niet. De duiven komen wel thuis, maar dus na de prijzen. Ze moeten ook naar huis willen. Een gebrek aan motivatie of komen de duiven kwalitatief gewoon tekort? Natuurlijk kweekt niemand alleen maar goede, maar hier valt het momenteel zwaar tegen. Zeker als  je er meer van verwacht. Ik denk zelfs aan stoppen. Heeft dit nog wel zin op deze manier? De tijd die ervoor nodig is om duivensport op een hoger niveau te beoefenen heb ik niet en wil ik er ook niet insteken. Fondvliegen is ook zo moeilijk: er mag niets aan mankeren. Zeker niet tijdens een zwaar seizoen als deze. En dan de realiteit: het doen met de middelen die ik momenteel heb. En dus.....de focus op Bergerac. De laatste kans op toch nog iets moois wellicht? Reëel is het niet, maar ze staan er weer goed op. Het worden opnieuw zware omstandigheden. Ben benieuwd wat ze gaan doen bij een ochtendlossing, want ik verwacht dat ze er vrijdagmorgen uitgaan. Dertien duiven gaan er mee vanavond. Eerlijke omstandigheden en alleen de sterktste duiven zullen erdoor komen. We gaan het zien. Succes iedereen!

20 juni 2018
St. Vincent werd weer uitgesteld. Weer was het wachten op zondag en het werd lang wachten. Met een overwegend WZW-wind verwacht je toch een vlotter verloop. Twee vroege meldingen in de sector en dan een hele tijd niets. Waar blijven ze? Om 13.31.27 uur arriveert mijn 15-221. De prachtige blauwe doffer speelt de tweede in het NIC Assen. Een mooie vroege duif dus. De rest zal wel snel volgen is de gedachte........Echter wat er ook komt.....geen tweede duif. Om 19.07 uur arriveert de tweede duif 15-209 in de stromende regen. Mijn eerstgetekende arriveert om 19.45 uur. Op maandag komt de 15-222 thuis en de 15-226 loopt binnen in Ekehaar! In vegelijking met Limoges is dit een betere vlucht, maar het moet nog beter en dan vooral meer duiven in de uitslag. Gisteren zijn er vijf naar Perigieux. Dit belooft een pittige vlucht te worden, vandaar dat het handjevol jaarlingen dat ik nog heb thuis is gebleven. De duiven stonden er goed op. We gaan het meemaken. Hopelijk op vrijdag los en dan zaterdag lekker duiven wachten! Succes!

11 juni 2018
Een goed begin is het halve werk......Limoges is uitgelopen op een teleurstelling hier. Vijf duiven had ik ingekorfd. Duiven die min of meer debuteren op de overnacht. Dacht dat ze goed waren. Het was een taaie vlucht. Dat wel. Pas 0m 14.07 uur meldde zich de 15-224 (doffer). Opvallend genoeg zeer fit. Heeft zich niet druk gemaakt om thuis te komen. Achteraf gezien logisch, want zijn duivin is de enige van de vijf die weggebleven is.

ST. VINCENT
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zes duiven van 2015 gaan naar de 'Koninginnevlucht'. En....ze staan er goed op. Drie doffers en drie duivinnen op verschillende neststanden. De hoop.....eentje die er vroeg valt. Zou natuurlijk fantastisch zijn om juist op deze vlucht.... Nu nog dromen en alle kansen. We gaan het zien zaterdag. Ik wens alle deelnemers veel succes!

 

16 mei 2018
Het gaat beginnen.......de grote fondvluchten. De plannen zijn inmiddels gewijzigd. De focus ligt hier inmiddels volledig op  (toch wel!) Limoges (duiven halen genoeg kilometers in de voorbereiding) en St. Vincent. De voorbereiding is in volle gang. Wekelijks worden de duiven nu gespeeld. Voor ons overnachters heeft de afdeling een uitstekend programma. Vluchten met mooie afstanden en niet heel makkelijk. Mooi dus om de fondduiven in te spelen. Natuurlijk komen ze tekort tegen de programmaduiven. Ze komen over het algemeen goed naar huis. Enkelen zijn inmiddels achter gebleven. Tot dusverre geen duiven waar je veel van mocht verwachten. Komend weekend nog één keer alles op Rethel (400 km), zo het nu lijkt met tegenwind. Dat wordt dus weer een pittige. Daarna hebben ze genoeg kilometers en worden de Limogesduiven natuurlijk niet meer gespeeld, maar worden de puntjes op de i gezet. Hoewel het de bedoeling was voor weduwschap te gaan, heb ik gemakshalve en omdat ik laat had gekoppeld gekozen voor het nestspel. Waarom ook niet? Afgelopen weekend nog even wat adviezen gekregen van zwager Henri Hoeks. Kortom: hier wordt niets aan het toeval over gelaten en de duiven zullen goed aan de start staan. Gezonde spanning in de voorbereiding en er is vertrouwen. Nu maar hopen op mooie, niet al te makkelijke, maar eerlijke concoursen. We gaan het meemaken. Heb er zin in.

28 april 2018
Een tijd niet geschreven op de website. Weinig nieuws te melden tijdens de winterperiode. Op 9 maart heb ik de duiven gekoppeld. Twee weken later dan de bedoeling was, de onverwachte natuurijsperiode liet mij niet anders dan dit besluit te nemen. Gelukkig nog wel even op de schaats gestaan bij Dwarsgracht. Eind deze week speen ik de eerste ronde jonge duiven. Veel jonge fondduiven kweek ik echter niet, want ik wil eerste de ouden testen op de fondvluchten. Inmiddels hebben we vier vitessevluchten gehad, waarop de duiven worden ingevlogen. Gelukkig nog weinig verliezen. Een uitzondering zijn de 13 laatjes. Hiervan verspeelde ik op de africhtring en de vlucht vanuit Gennep maar lieft 10 stuks. Er zijn er dus nog 3, die wekelijks worden doorgespeeld.

Zoals het er nu maar uitziet, komt Limoges ook dit jaar te vroeg voor de duiven. Ik zal deze dus overslaan. Wel jammer, maar ik vind het nog steeds een nadeel, dat onze duiven te weinig kilometers hebben voor deze vlucht. Liever focus ik op wat er daarna komt. Maar wie weet...pak ik er toch een paar om mee te doen. Het is de bedoeling om dit jaar aan alle marathonvluchten middaglossing deel te nemen. Eens kijken hoever ik kan komen. Eerst maar eens inspelen t/m Nanteuil en dan begint het seizoen pas echt!

Bij de jongen dit jaar ook een groot aantal Scherens-Vangramberen en Choco Meulemans postduiven. Deze heb ik erbij 'voor het plezier'. Ook korf ik daarvan enkele in. Momenteel niet met heel veel succes, vandaar dat de focus vooral ligt op het kweken van mooie kleuren. Zie ook de aparte website: www.kleurpostduivenhoogersmilde.jouwweb.nl

23 oktober 2017
Het vliegseizoen zit er weer op. Tijd om de balans op te maken. Enkele weken geleden de eerste selectie gemaakt. Nu moet er bij de kweekduiven nog wat uit. De vluchten Ruffec en Bergerac zijn naar tevredenheid verlopen. De vluchten waren niet heel moeilijk, maar wel voldoende om de duiven ervaring op te laten doen. En...ik zat er weer bij in de uitslagen. Dat geeft in elk geval weer moed. Ik heb het besluit genomen de snelheidsduiven van de hand te doen. Dit wil hier toch voor geen meter! Twee disciplines tegelijk gaat ten koste van de prestaties op beide terreinen. Hier wordt alleen nog overnachtfond gespeeld. Voor de aardigheid heb ik er ook wat kleurduiven bij. Naast de al aanwezig Scherens-Vangramberen nu ook een koppeltje choco-Meulemansen aangeschaft. Ook pikzwarte Leus-duiven zitten op de hokken. Puur voor erbij, maar wellicht ook een aantal inkorven om eens te kijken wat ze doen, maar dit is nog zeer onzeker.

Met de teruggang van de duivensport is het nu ook per jaar bekijken. De vereniging gaat zo het nu lijkt nog een jaartje door. Maar het wordt wel steeds lastiger met minder mensen hetzelfde te doen. Nu weer bezig met het voorbereiden van de tentoonstelling op 16 december. Voor de bonnenverkoop moeten weer wat bonnen geregeld worden. Iets wat altijd weer lastig is. Gelukkig schenken een aantal vaste liefhebbersd ons jaarlijks weer een bonnetje, zodat wij onze kas weer kunnen spekken.

 

   

Leus-doffer

 

Kleinzoon 9e nationaal Cahors

 

 

27 juli 2017
Op dit moment in afwachting van de lossing van de duiven in Bergerac. Wegens het niet kunnen inkorven op de woensdag heb ik Orange overgeslagen. Nu dus een grote ploeg op Bergerac. Zestien duiven zijn er mee. Hieronder 7 jaarlingen. Wegens de verwachte ZW-wind heb ik besloten er vier jaarlingduivinnen bij te pakken. Ik verwacht geen moeilijke vlucht en ook nu weer snelle duiven. Ze gaan vast snel los.....morgen vroeg opstaan dus en maar hopen dat er een vroege is. Succes iedereen! Inmiddels zijn deze vluchten vervlogen. Zie voor het verslag van deze vlucht UITSLAGEN

 

 

4 juli 2017
Ruffec is inmiddels vervlogen en het is tijd voor een terugblik. Het werd een zeer snelle vlucht met nachtelijke aankomsten. Dat moet heel apart zijn lijkt me: duiven die in het donker het hok bereiken. Toen ik 's ochtends om 4.45 uur op de meldingsite keek, stonden er al 63 duiven gemeld. Snel naar buiten gegaan en.......niks helaas. Geen doorvliegers hier, jammer. Ik had een ploeg van 16 duiven ingekorfd. 11 doffers en 5 duivinnen. Allemaal debutanten, waaronder ook 4 jaarlingen. Om 7.28 uur valt hier de eerste duif, de 15-221, om 8.12 uur valt zijn nestzus 15-222, om 8.40 de 15-520 (doffer), om 9.50 uur de 15-218 en om 10.46 uur de eerste jaarling 16-908. Deze 5 duiven winnen prijs in NIC Assen. 's Avonds bij het afslaan heb ik er 13 thuis. De andere 3 moeten nog steeds komen, waaronder mijn 1e getekende. Die was echt goed in vorm, misschien heeft ie zich in het donker wel kapot gevlogen (wie zal het zeggen). Over het algemeen ben ik gematigd tevreden over het resultaat, maar deze duiven hebben wel wat geleerd. De duiven van 2015 maak ik nu klaar voor Orange. Dit is ook een speciale vlucht met ochtendlossing en ik ben heel benieuwd wat de ploeg dan doet. Eigenlijk vond ik Ruffec niet heel veel aan. Het is leuker als het wat langer duurt. Maar ja.....ook van Orange met een zuidenwind kan er natuurlijk op dezelfde dag 's avonds een duif door zijn. We gaan het afwachten. Ik doe alles wat in mijn mogelijkheden ligt om de ploeg er weer goed klaar voor te krijgen.

11 juni 2017
Een behoorlijke onverwachte dreun in de route naar Ruffec. Op 27 mei besloot ik alle duiven inclusief de snelheidsduiven van Jarno in te korven op Nanteuil. Dit weekend werden tropische temperaturen voorspeld: ruim 30 graden. Enige positieve was dat de wind zuidelijk was. Deze zaterdag verliep hier behoorlijk dramatisch: van de in totaal 30 gezette duiven hebben tot op heden 11 het hok niet weer bereikt. Hierbij ook enkele oude duiven, waarvan ik gehoopt had ze op de overnacht te kunnen spelen. Helaas ook een fors verlies voor Jarno. Hij kreeg er maar 3 van de 9 terug. Nu nog 5 om mee te doen op de vitesse. Hij staat er nog leuk bij in divisie 3 van rayon 1. Heb je toch nog wat om voor te spelen.  Ook elders in het land verliepen de vluchten deze zaterdag niet zonder slag of stoot en veel duiven, waaronder hele goede, zijn niet meer thuis gekomen.

Spijt heb ik echter niet van mijn besluit in te korven. De duiven die wel terug wisten te komen, zijn uit bepaalde koppels. Van andere koppels ben ik alles kwijt........dat zegt wel iets vind ik.

Vanaf nu worden de duiven voorbereid op Ruffec. Komend weekend gaan hier geen duiven mee met de afdeling. Ik ga ze zelf een lapvlucht geven. Nu is het zaak de koppen schoon te maken en goed te voeren, zodat ze rond en vol ingekorfd kunnen worden. Ik heb zelfs al even de lange termijnverwachting op Meteo France bekeken en het ziet er gunstig uit voor vrijdag de 23e. Maar goed, dat kan nog veranderen. Al met al doe ik mijn uiterste best en dan gaan we het zien of de duiven het kunnen: erop of eronder!

1 mei 2017
Sinds vandaag zitten de duiven hier op weduwschap. Dit met het oog op Ruffec, want op die vlucht wil ik mijn ploeg weduwnaars gaan inkorven. Natuurlijk wel onder de voorwaarde dat ze er klaar voor zijn. In de voorbereiding hierop gaan ze nu wekelijks met de programmavluchten mee. Kunnen ze mooi kilometers pakken. Limoges komt voor mij te vroeg en voor St. Vincent heb ik helaas geen duiven zitten. Dus.........dan maar het vizier op Ruffec. Ik twijfel momenteel of ik mijn zes duivinnen van 2015 ook nog mee moet geven. Deze zijn nog niet in de mand geweest dit jaar. Ik overweeg ze komend weekend mee te geven op Heusden-Zolder....Kan ik ze ook spelen op bijvoorbeeld Albi. Ik weet het echter nog niet. Duivinnen verspelen betekent direct dat de weduwnaar een pater wordt. Ook daarmee worden door diverse liefhebbers prima resultaten behaald, maar ik ambieer toch meer weduwschap.

Ook afgelopen weekend was het met de snelheidsduiven van Jarno weer niet best. Maar liefst een kwartier te laat....... Ze kwamen tegelijk met mijn eerste fondduif. Hopelijk brengt het weduwschap hier ook verbetering en gaat het op de midfond leuk worden. Ik hoop er maar het allerbeste van. Je kunt er toch niet veel van zeggen. Het enige wat voor de marathonduiven geldt zijn de marathonvluchten. Daar worden ze op afgerekend en niet op deze opleervluchtjes.

25 april 2017
Ja, we zijn begonnen. Na bestuurlijke perikelen in afdeling 10 heeft het bestuur besloten terug te keren. Wel weer gescheiden lossingen tussen noord en zuid op de dagfond. Hopelijk dat men nu een het besef krijgt dat 'ieder voor zich' niet meer kan. We hebben elkaar nodig in de steeds kleiner wordende duivensport. Hoe leuk is het nog? De eerste vluchten brachten hier met de snelheidsduiven weinig succes. De duiven zitten nog op nest. Eens te meer werd duidelijk dat op de vitesse de wind allesbepalend is en deze hoek bij voorbaat geklopt is in afdelingsverband. De voornaamste reden dat hier fond gespeeld wordt. Dan heb je tenminste nog kans. Het jaar van de waarheid: erop of eronder. Nogmaals alles uit de kast halen op de fond, de duiven testen en dan aan het eind de conclusie trekken.......Zo is hier de stand van zaken. Inmiddels twee vluchten gehad en de verliezen bij de overnachters beperkt tot 1 doffer achtergebleven. Bij de snelheidsduiven ook eentje weg. Komend weekend alles mee. Daarna op weduwschap.

Inmiddels ook de eerste jongen uit de Scherens-Vangramberens gespeend. Voor de aardigheid gaf ik aan, maar ze gaan toch deels gespeeld worden. Wie weet......

 

 

 

 

 

De eerste Pietrains van 2017

21 maart 2017
Het begin van de lente. De hoogste tijd om even weer wat nieuws op de site te plaatsen. Op 4 maart zijn de duiven gekoppeld. Uit de kwekers worden enkele jongen gekweekt. Ook zit er een koppel meer dagfond. Uit dit koppel wil ik ook jongen kweken. Na dit seizoen ga ik wellicht de overstap maken naar de dagfond. Dit alleen als de overnachters het niet doen. Gaat het wel goed, dan zal er niet zo rap overgestapt worden. Na enkele prutseizoenen wordt het weer eens tijd om er goed bij te zitten. Ik ga alles op alles zetten binnen mijn mogelijkheden om de duiven er goed op te zetten. Ze zijn de hele winter al los. Het heeft me twee duivinnen gekost. Daarbij de 886. Dit duivinnetje van Jarno vloog goed op de dagfond. Gelukkig heb ik de ouders nog. Dus die mogen weer jongen grootbrengen dit jaar.

 

Verder zitten er nu twee koppels Scherens-Vangramberenduiven. Dit is een extraatje bij de hobby. Jarno en ik zijn beide gek op deze black & white duiven. We hebben ze puur voor de aardigheid, maar hopen er ook een aantal in te korven op de vitesse en midfond. Wie weet.......

Nog even en we gaan beginnen.........

Zie de pagina:  'Pietrain Duiven'

  3 januari 2017
Hierbij wens ik iedereen een gelukkig, gezond en succesvol 2017 toe. Succes in de duivensport is waarvan we nu allemaal weer dromen. Met het nieuwe jaar breekt ook een nieuw seizoen aan en we staan allemaal weer op '0'. Tijd om de strategie voor 2017 te bepalen. Na veel nadenken en een goed gesprek met zwager Henri Hoeks heb ik besloten dit jaar klassiek weduwschap te gaan spelen. Met dit systeem heb ik de mogelijkheid om te focussen op de doffers en hopelijk krijg ik die aan de gang en gaat het weer lukken: plezier terug krijgen aan de duivensport! Uiteindelijk maken wij duivenmelkers het ons te moeilijk en door teveel tegelijk te willen is de kans op mislukken groot. Daarom dus de keuze om voor het spel met de doffers te kiezen in 2017. Ik heb er alle vertrouwen in!

Aangezien ik nog een grote groep duiven over heb van 2015 en 2016 heb ik besloten dit jaar nauwelijks jongen te gaan kweken. Ik denk een stuk of 15 voor eigen gebruik. Voor geïnteresseerden is het mogelijk om in overleg eieren of jongen aan te schaffen uit mijn kweek- en vliegduiven. Ik heb meerdere rechtstreekse duiven van topliefhebbers zitten. O.a. H. Hoeks, E. Bloemen en R. Lonsain. Neem gerust contact op.

4 december 2016
Een tijd niet aan mijn website gewerkt. Na het seizoen was ik 'duivenmoe'. Ook de laatste maanden even gebruikt om alles op een rijtje te zetten. Wil ik teveel? en Is dat haalbaar? Die vragen heb ik mezelf gesteld. De antwoorden: Ja, ik wil teveel en Nee, dat is niet haalbaar komen bovendrijven. Conclusie: dan stoppen met de duivensport op de huidige manier. Hoe ik dat exact in ga vullen? Waarschijnlijk meer richting de dagfond en meedoen op slechts enkele marathons. En dat met minder duiven, totaal weduwschap (eventueel klassiek) en toegepast op mijn leefsituatie. Eerst maar eens plezier terugkrijgen in de duivensport en dat moet gebeuren in 2017. 'Meer lol met minder duiven' is mijn motto voor de toekomst. Daarbij ook: minder doen in de club, want ook dat was een beetje te gortig om het nog leuk te houden. En dan zit er weer toekomst in de duivensport alhier. Verder weer roerige berichten vanuit de NPO om de invliegduiven af te schaffen. Zal weer voor een hoop discussie zorgen. Jammer dat de fondliefhebbers dan de keus zal worden ontnomen en de duiven allen tellen voor de prijzen. Ik gun het iedereen hoor, maar die fondduiven redden het niet tegen de vitessers en zij meer prijzen. We zullen het maar afwachten.

Hier overwinteren nu duiven van 2015 en 2016. Allen onervaren voor de grote fond. Ze verdienen een kans in 2017. Dan gaan we het zien. Ook wordt er momenteel gekeken naar aanvullingen voor de dagfond. Ik ben van plan om niet te kweken uit mijn kwekers volgend jaar. Wellicht dat ik jongen en eieren daaruit te koop ga aanbieden. Het zijn zeker duiven waar men mee vooruit kan!

En nu bezig met de voorbereidingen voor onze clubtentoonstelling op zaterdag 17 december a.s. Onze bonnen staan te koop via http://www.bonnenverkoop.nl/nl/auction/search.php?cr_auction&catid=nl_161. Op zaterdagmiddag hopen we weer op een gezellig gevuld lokaal met om 16 uur de eindverkoop van onze bonnen en aansluitend de verloting. Allen van harte welkom!

mij
10 augustus 2016
Wat is de duivensport een fantastische hobby.......als het meezit en al je inspanningen opleveren wat je ervan mag verwachten. En wat is het een ergernis als het dan niet lukt. Alles heb ik eraan gedaan om de duiven goed aan de start te krijgen voor Bergerac. Ze zagen er goed uit.....het werd echter een forse teleurstelling. Met 6 oude duiven mee klok ik de eerste duif om 15.29 uur. De tweede arriveert in de avond. Op zondagmorgen een duivinnetje.....totaal leeg gevlogen. De 08-392 en de 12-443 en nog een doffer zijn niet thuis. Mijn eerste reactie.....ik stop ermee.....alle inspanningen, tijd, geld enz.... en dan niks. Maar aan de andere kant: heb ik het wel goed gedaan? Waarom komen ze bij anderen wel? Waren deze duiven wel goed genoeg?

En dan reëel: als je aan het begin van het seizoen met amper 10 oude duiven begint, dan weet je gewoon dat het heel moeilijk wordt. Deze duiven m.u.v. de twee oude hadden nog niets bewezen. Daarbij komt ook nog het aantal kilometers.....veel te weinig. Wij hebben met onze afdeling praktisch alleen maar vitessevluchtjes......

Het seizoen zit erop, ik ga me beraden. Wat zeker is...het aantal duiven gaat naar beneden en volgend jaar wordt er weduwschap gespeeld. Ook zal ik geen jongen kweken en de huidige duiven uittesten. Het moet in elk geval wel anders, want zo gaat de lol er wel af.

3 augustus 2016
Inmiddels zien de duiven er weer beter uit. De wormkuur is herhaald en de brander wordt nog regelmatig gehanteerd. Gisteravond 6 duiven ingekorfd voor Bergerac. Dit zijn allemaal oude duiven. De jaarlingen gaan zo het nu lijkt naar Blois. Kan ik ze nog mooi even testen op ruim 700 km. Echter de dekrui valt in. Niet alle duiven kunnen nog fatsoenlijk mee. Zo heb ik ook mijn favoriet voor Bergerac moeten laten zitten......bijna alle dek eruit. De jonge duiven van Jarno doen het goed. Tot op heden eentje kwijt en prima prijspercentages. Het enige minpuntje......ze mogen nog wel wat vroeger komen....

Al met al zie ik de vluchten van het komende weekend best met vertrouwen tegemoet. Ik heb er alles aan gedaan.....nu maar afwachten. Ik wens ook alle andere deelnemers veel succes. Hopen op mooie vluchten!

21 juli 2016
Inmiddels is Albi achter de rug. Ik had 9 tweejarigen ingekorfd. 's Morgens al vroeg uit de veren. Rond 6.00 uur bij de hokken. De zon scheen, weinig wind......laat de duiven maar komen. Het werd opnieuw een lange dag. De duiven kwamen weer zeer traag. Wat een seizoen! Geen enkele vlucht verloopt soepel. Ik moet wachten tot 15.22 uur. Dan meldt zich de 819. Deze doffers speelt als enige een prijs, maar het houdt niet over. Om 18.54 uur arriveert mijn 443. De volgende ochtend komen nog eens 4 duiven thuis. De overige drie duivinnen moeten nog steeds komen...... Op zaterdag pas om 1.00 uur na het afslaan van de klokken. De lol is ver te zoeken.

Na dit weekend is mijn motivatie eigenlijk tot het nulpunt gedaald......is dit nog wel leuk. Wat een inzet en dan zulke magere resultaten......Toch maar weer programmaspel? Op deze vragen moet je natuurlijk op dat moment geen antwoord geven.

Zijn de duiven wel gezond? Die vraag spookt door mijn hoofd. Dan toch maar de mest opgestuurd naar Van der Sluis. De uitslag zegt genoeg: zware coccidiose en een besmetting met haarwormen...Niet leuk, maar het zegt wel wat. Kuren en het hele hok uitbranden.....en het verdere seizoen kan nu echt op slot.

Hopelijk kan ik nog meedoen op de najaars Limoges, want ik wil toch de duiven nog testen. We gaan het in ieder geval proberen.

 

26 juni 2016
Dit weekend werd vooral gekenmerkt door zeer slecht vliegweer. Lage bewolking en veel buien op de vlieglijn. Dit leverde een raar en zeer traag verloop op. Veel achterblijvers bij de overnachtvlucht uit Perigieux vallen te betreuren. Ik had ingekorfd op Quievrain voor een laatste training voor de duiven voor Albi. Hoewel ook hier grote gaten op zaterdag 24 van 25 thuis en op zondagmorgen de laatste. Op Nanteuil hadden we de duiven van Jarno ingemand. Deze nestduiven komen op het programma tekort. Om 17.35 uur valt er een jaarlingduivin. Dit levert Jarno een mooie top 10 notering op in Rayon 1 en wellicht de snelste bij de jeugd in rayon 1 t/m 4. Een opsteker tijdens dit zware weekend!

21 juni 2016
Sint Vincent 2016 is niet geworden zoals gehoopt.......weer mis. Twee duivinnen had ik meegegeven. De 08-392 en de 13-748. Of ze er klaar voor waren? Qua kilometers hadden ze in elk geval onvoldoende. Ik denk ook klasse. De 392 vloog reeds eerder wel prijs, maar het beste is er nu wel af. Misschien nog maar eens naar Orange? Onze afdeling voorziet niet in mooie vluchten voor de fondduiven. Wekelijks vitesseafstanden. En ja....dat ligt ook aan het weer. Maar hoe dan ook: er zijn er ook die ze wel draaien: alle lof voor de winnaars! Nu richt ik me volledig op Albi. daar gaat toch een leuk ploegje heen. Wel duiven waar ik weinig van weet, want het gaat hun eerste overnachting worden. Afwachten dus en hopen dat ze gezond blijven.

Wekelijks gaan de meeste duiven mee om ervaring op te doen. De snelheidsduiven van Jarno komen niet aan de bak. Ze zitten op nest en krijgen volop fondvoer. Deze duiven gaan nu naar de dagfond. We zullen zien. Het is soms wel een beproeving hoor: fondliefhebber. Je doet elke week voor spek en bonen je duiven mee en als ze dan op de fond ook niet komen, dan is het moeilijk de motivatie vast te houden. Maar het gekke aan deze hobby is, dat je steeds weer blijft hopen.......

De jonge duiven toeren inmiddels ook rond. Die van Jarno worden binnenkort afgericht en moeten het hele jonge duivenprogramma afwerken. Is ook leuk....wie weet er dan wel eens bij. Zou mooi zijn!

Ook zijn er versterkingen gehaald. Mooie jongen van Bart Gaasbeek, Henk Kuipers, Johan Vink en Henk Christerus gehad. Ook zijn er duiven geruild met Derk Huls waar dus ook een aantal mooie jonkies vandaan zijn gekomen. Onlangs nog 2 koppels eieren gehaald bij fondtopper Rieks Lonsain. Mannen allemaal bedankt en hopelijk zit er een toppertje tussen.

2 april 2016
Inmiddels hebben de eerste jonge duiven van 2016 hier hun ring omgeschoven gekregen. Met de zomertijd is ook het 's avonds trainen weer begonnen. Volgende week de eerste vlucht alweer op het programma. Als de temperatuur het toelaat doe ik zeker mee. ik heb de duiven nog niet weggebracht. Denk ook niet dat ik eraan toekom. Hieronder enkele foto's van het nieuwe duivenleven in 2016. Ook zijn de hokken weer spik en span: met de hoge drukspuit alle groen weggespoten. De rennen en spoetniks zien er weer goed uit. WE KUNNEN WEER!

 

   

Esther showt het eerste jong van 2016

 

Een trotse vader!

 


4 maart 2016
Afgelopen week had ik voorjaarsvakantie. Dit betekent meteen het officiële begin van het seizoen 2016. Op zaterdagavond 28 februari heb ik de duiven gekoppeld. Deze week had ik mooi de tijd om alles een beetje in goede banen te leiden en vanavond konden de bakken allemaal los. Het gaat praktisch allemaal goed. Toch is het nog opletten, want enkele duiven willen nog wel verkeerd vliegen met vechtpartijen tot gevolg. Ook heb ik de kwekers praktisch allemaal omgekoppeld. Enkele duivinnen waren hardnekkig in het terugvliegen naar de 'oude' bakken, maar inmiddels is dat ook klaar. Nu maar wachten op de eerste eieren. Momenteel heb ik nog wel een stuk of 8 jaarlingdoffers en enkele duivinnen over. Het zijn er wat veel, maar toch laat ik deze zitten als reserve. Voorheen zat ik altijd precies op aantal, maar de roofvogels gooide al snel roet in het eten. Ik hoop dit jaar een behoorlijk aantal van die jaarlingen over te houden, zodat ik in 2017 op volle sterkte kan gaan deelnemen aan alle vluchten. Dit jaar richt ik het vizier op de marathonvluchten. Nu wachten op wat beter weer, zodat de duiven binnenkort er ook weer eens uit kunnen, want op 9 april starten we met de eerste vlucht.  

De noodzakelijke updates en zegels zitten ook weer in en op de klokken. De batterijen zijn vervangen, dus ook de elektronica is er ook weer klaar voor. Eerst maar eens hopen op een voorspoedige kweek.

7 januari 2016
Ik wens iedereen een gezond en goed 2016 toe en hopelijk een succesvol duivenjaar. Vanwege de ijzel (code rood) zit ik inmiddels de derde dag thuis. Even een goed moment om de website weer wat te updaten. Op 19 december hadden we onze jaarlijkse tentoonstelling met bonnenverkoop. We mogen terugkijken op een succesvolle middag met een goed gevuld duivenlokaal. Toch altijd gezellig om op deze manier in het stille seizoen met de duiven bezig te zijn. Morgen hebben we de 'nieuwjaarsborrel' met uitreiking van de ringen 2016. Een goed initiatief om even elkaar weer te spreken en de snode plannen voor 2016 door te nemen (aldus onze secretaris). Eind 2015 heb ik toch maar de geslachten gescheiden op de hokken. Vanwege de hoge temperaturen bleven er eieren gelegd worden. Alles blijft hier nog rustig tot half februari. Dan zal er gekoppeld gaan worden. Veel jongen zal ik dit jaar echter niet kweken. Er zit nu een hele jonge ploeg duiven, waarvan driekwart jaarlingen. Dat betekent amper oude duiven. Voor 2016 zal er dus weer een bescheiden rol voor mij zijn weggelegd op de overnachtvluchten. mocht het weer het toelaten dan zal ik zeker ook de jaarlingen gaan inzetten. Nou ja....we zullen wel zien, want zover is het nog niet.

22 november 2015
Het stille seizoen is aangebroken. Weinig aan op de duivenhokken. Het is 's morgens in het donker, 's avonds in het donker. Loslaten is er ook niet meer bij. Wel blijf ik attent op de duiven. De verzorging moet ook nu vooral goed. Wat mij opvalt is de zogenaamde 'one eye cold' bij de duiven. Ook mijn jongen ondervinden last van deze aandoening. Ook op andere hokken heb ik vernomen speelt dit. Las er ook al over in de duivensportbladen. Mijn hokken heb ik drie weken geleden voorzien van damwandprofielen op de achter- en zijkanten. Het hout werd wat minder en ook was het voornamelijk vochtig. Ik hoop door deze maatregel de hokken droger te krijgen en verdere achteruitgang van het materiaal te kunnen vertragen. Ook heb ik aan de voorzijde alles wat meer open gemaakt, zodat de wind meer onder het hok door kan waaien. Gisteren heb ik mijn antennes uit de spoetniks gehaald. Dit had eerder gekund, maar het kwam er maar niet van. Lijkt me toch beter deze apparatuur droog weg te leggen.

Vanochtend bezig geweest met de voorbereiding van onze tentoonstelling oftewel de bonnenverkoop. De teksten klaargemaakt en de stambomen gescand van de geschonken late jongen. Het is altijd weer een hele klus, maar je bent er als vereniging toch min of meer afhankelijk van. Vanaf komende vrijdag staan onze bonnen weer op het internet met dank aan duivenmarktplaats . Komende week met de commissie rond de tafel om praktische zaken rond onze tentoonstelling te regelen. En dan maar hopen op een vol en gezellig clubgebouw op zaterdag 19 december a.s. van 13.30 - 18.00 uur in ons clubgebouw aan de Boerenlaan in Smilde. Bij deze bent u allen uitgenodigd!

19 oktober 2015
Inmiddels zit het vliegseizoen er helemaal op. De jonge duiven zijn ingevlogen op de natoer en hebben een tweetal 'taartvluchten' moeten afwerken. Het is mooi geweest en.......slechts twee jongen verspeeld. Nu zitten er in totaal nog 28 jongen voor de overnacht. Over de kweek van dit jaar ben ik zeer te spreken. Er zitten prachtige jonge duiven bij: goed van bouw en een prachtige uitstraling. Dat geeft in elk geval weer hoop voor de toekomst. Het loslaten van de duiven is nu ook minimaal. Het is vroeg donker 's avonds en de roofvogel heeft ook alweer toegeslagen. Ben alweer een oude doffer kwijt. Ik ga mijn duiven maar weer vasthouden, want ik heb weinig zin om mijn 'beloftes voor de toekomst' op te dienen aan 'vriend' kromsnavel. Nu is het stille seizoen weer aangebroken, dus tijd voor een bezoekje aan Houten en enkele feestavonden. Als 'kersvers' bestuurslid van de FNN mag ik mede de kar gaan trekken om het fondspel in het noorden voor velen mogelijk te houden. Ook voor onze vereniging zijn we weer bezig met de voorbereidingen van onze tentoonstelling op zaterdag 19 december. Dus.....genoeg te doen en te genieten van onze fantastische hobby

30 augustus 2015
Gisteren vlogen de jonge duiven de eerste natoervlucht vanuit Zutphen. Ze zijn goed naar huis gekomen. Van de 29 zijn er nu 28 thuis. Jarno had er 6 mee en die zijn allemaal thuis gekomen. Een goed begin dus. Vorige week was het tijdens de laatste opleervlucht vanaf de Lichtmis nog wel even spannend. Met een oostenwind kwamen de duiven niet snel. Ik had ze gelost om 14.00 uur en pas tegen 16.00 uur de eersten. Ze kwamen allen één voor één thuis. 's Avonds miste ik er nog 12, waarvan op zondag alsnog 11 thuis kwamen. Dan kun je opgelucht ademhalen en heb je dus ook wel een beetje mazzel. Door deze leerschool korfde ik ze vrijdag met een gerust hart in. Nu nog 3 vluchten met de afdeling en daarna nog 2 taartvluchten en dan zit het erop. Verder is het nu rustig op de hokken. De duiven ruien als gekken en de veren vliegen me om de oren. De oude duiven zijn inmiddels overgeschakeld op ruimengeling.

 

 

 

Africhting De Lichtmis 22 augustus 2015

 

10 augustus 2015
Ruim een week na Bergerac. Wat is het een zware vlucht geworden. En wat een verschil: sommige liefhebbers draaien ze als een 'malle' en anderen krijgen nauwelijks een veer thuis. En dat zijn niet altijd de minsten. Hier ging het 'wel'.... Ik had er 6 mee. Ik klokte om 16.17 mijn 'good old' 08-392. Deze duivin miste op St. Vincent maar op deze zware editie van Bergerac is ze er wel weer en pakt weer wat puntjes. En de rest? Die moeten nog komen...... Eentje is gisteren gemeld. Die mag een paar dagen aansterken en gaat dan weer los. Opvallend dit jaar: de prijsvliegers van de ene vlucht komen de vlucht daarop niet weer thuis! Geven ze dan toch teveel die eerste keer? Zijn ze dan toch niet voldoende hersteld? In elk geval geeft het stof tot nadenken en de belangrijkste vraag: Wat doe ik minder goed? Wat moet er dus worden verbeterd om dit in de toekomst niet of minder te hebben? De komende maanden genoeg tijd om over na te denken en wellicht zijn er liefhebbers die een tip voor me hebben.

Inmiddels ook aan het rijden met de jongen. Die gaan op de natoer mee en vervolgens nog een aantal taartvluchten. Waarschijnlijk zijn ze dan voldoende ingevlogen.

27 juli 2015
Afgelopen weekend thuis gekomen van twee weken vakantie met het gezin in Kroatië. Heerlijk, er even tussenuit en genieten van zon, zee en prachtige omgeving. Op vakantie? Midden in het vliegseizoen? Jazeker, er zijn belangrijkere zaken dan duiven. De duiven zijn tijdens de vakantie verzorgd door mijn schoonouders en zij hebben dit prima gedaan. Zelfs de jonge duiven zijn de coli te boven (mede dankzij de extra inspanningen van schoonmoeders) en vliegen nu eindelijk uren! Bedankt!

Met mijn vliegploegje van slechts 13 oude duiven deelgenomen aan 3 vluchten: Limoges, St. Vincent en Aurillac. Nu nog één vlucht op het programma: Bergerac. Gisteren de oude duiven nog even voor een oefenvluchtje weggebracht naar Raalte. In elk geval gaan er morgenavond 6 de mand in (misschien nog een jaarling duivinnetje erbij?). De duiven zitten nu op nest en gaan op 10 dagen broeden de mand in. Misschien zit er nog een verrassinkje in...... Probleem met die nestduiven is wel het vliegen bij huis en het goed eten. Tja, als ze niet echt vliegen, hebben ze ook geen honger. Ze voelen wel goed aan, dus gaan ze wel rond de mand in. We gaan het zien dit weekend.

22 juni 2015
Afgelopen weekend zware vluchten voor de duiven op de fond. Aurrillac werd een slijtageslag met de allersterkste duiven die erdoor kwamen. Veel jaarlingen werden ingekorfd en zijn nog steeds onderweg. Ze zullen waarschijnlijk nooit weer thuis komen. Hopelijk vinden ze onderweg een adres om aan te sterken en komen ze alsnog na. Op zaterdagavond ontbraken echter ook nog verschillende goede oude duiven. Zelf ben ik niet zo voor jaarlingen op de overnacht. Ja....als je er heel veel hebt kun je het een selectievlucht noemen.......ik vind het meer een loterij. Deze vlucht was in principe veel te zwaar. Een klein kind laat je ook geen zwaar werk doen. Nee, voor mij geen jaarlingen op de overnacht. Hier gaan ze wekelijks mee op alle programmavluchten en dat is hun leerschool. Als tweejarige gaan ze mee en dan maar eens zien.

Zelf had ik er vier mee op Aurillac. De twee debutanten kwamen thuis om 15.27 en 16.22 uur. Mijn eerste en tweede van Limoges, die ik ook had mee gegeven, moeten nog steeds komen. Dit was heel andere koek dan Limoges en het lijkt erop dat die duiven dit niet aankunnen. Nou ja......dat is dan wel selectie. De doffer van 2012 (via een bon van Chris van Es) was voor het eerst mee! Vorig jaar als tweejarige gepakt door de havik en dus niet meer mee kunnen spelen. Dit jaar alle vluchten mee geweest en nu dus een debuut op de fond. Ze hadden wel wat eerder mogen komen, maar toch 2 van de 4 thuis op deze zware vlucht. Deze duiven mogen nu aansterken en gaan weer mee op Montauban of Bergerac.

Vanavond de jonge duiven los gehad. Vlogen slechts 5 minuten en daarna zag ik enkelen braken op het dak. Vervolgens slecht erin. Er zit coli onder. Meteen maar even handelend opgetreden en hopen dat ze over enkele dagen weer beter zijn. Het is altijd balen, maar komt wel jaarlijks terug hier. Over het algemeen kost het niet heel veel jonge duiven, maar ik zit ook niet op een grote uitbraak te wachten.

Deze week even 'rust'. Wel natuurlijk de duiven klaarmaken voor Cahors. Weer een klein ploegje mee (4 duiven). Het is maar een klein ploegje dit jaar en ik hoop mee te kunnen doen. Voor alsnog gaat het best redelijk. Hopelijk op Cahors weer eens een vroege. Ik zal er in elk geval weer alles aan doen om ze 'vol' aan de start te krijgen.

14 juni 2015
The day after........St. Vincent. Voor mij werd het een debacle (Nou ja, bij wijze van spreken dan, zo erg was het nou ook weer niet). Het is weer eens wat anders: naast de punten! Mijn 08-392 arriveert om 17.31 uur. In het verleden goed voor 3 prijzen op deze klassieker. Nu dus ernaast. Wellicht te oud? Doet het kalmer aan.... Ik had haar meegegeven als zekerheidje, maar dat was dus een misrekening. De andere duivin 12-189 moet nog komen.....ook al geen groot wonder. Twee duiven mee dus, die het niet deden. Gauw vergeten en richten op Aurillac. Oftewel: nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dan meteen voor een probleem worden gesteld. Ik heb maar een klein ploegje overnachters dit jaar. Een stuk of tien ouden. En ik speel liever geen jaarlingen op de overnacht. Denk dat er vier meegaan, misschien vijf. Twee 'verse exemplaren' en twee Limoges-gangers. De duiven staan er goed op. We zullen het gaan zien. De verwachtingen zijn goed: tegenwind en zomerse omstandigheden in Frankrijk. Vrijdag los zoals het nu lijkt. Heb er wel weer zin in!

Inmiddels ook twee doffers terug gekregen: dankzij twee liefhebbers die de moeite namen ze even de kans te geven op krachten te komen. SUPER! Wel wat vechterij in de hokken, want er zijn altijd kapers op de kust die de aangeslagen laatkomers wel eventjes uit de bakken willen rammen! De snelheidsduiven van Jarno doen het goed. Vooral de Duitse aanvlieger 265 is wekelijks een vaste prijspakker. Inmiddels staat ie derde op de midfond in de club. Ook vloog Jarno inmiddels een tweede in de club op Feluy en gisteren op St. Quentin was hij negende met 3 van de 8 in de punten. Gaat dus lekker op de midfond.

Hoe stom kun je zijn? Vanmorgen ontsnapten bij het voeren van de jonkies van Jarno twee duifjes. Die vlogen toen rond het huis. Ik dacht: laat ik de rest ook maar even losgooien. Kunnen ze wat rondjes maken. Ze zijn nog redelijk jong en vliegen normaal 's avonds hun rondjes. En wat gebeurt er? Ze vliegen in een streep weg......en blijven weg! 16 prachtige jonkies, weg! Om 14.00 uur, dus 5 uur later,  komen er 3 thuis en om 16.00 uur nog eens twee: resultaat 11 weg en een zeer verdrietige  en boze Jarno. 'Waarom laat je die duiven dan ook 's morgens los??' En dan met die grijze lucht. Hij heeft nog gelijk ook! Ik baal van mijn eigen stommiteit, want het is natuurlijk een risico. Nu maar hopen dat er morgen nog wat terugkomen, maar ik heb er een hard hoofd in en voel me schuldig!

3 juni 2015
Inmiddels een redelijk sluitende verklaring kunnen vinden voor het wegblijven van mijn jaarlingen op de eendaagse: een ernstig gebrek aan ervaring. Extra nacht mand, hebben niet genoeg of nagenoeg niets gegeten en de mand en dus al gesloopt bij de lossing. Met een matige tegenwind in Frankrijk voor veel onervaren jaarlingen een brug te ver. Meerdere overnachters hebben dit probleem gehad. De programmaspelers hadden alles thuis, evenals zij die hun jaarlingen als jong op alle jonge duivenvluchten hebben gespeeld. Overigens hulde voor een sportvriend uit Limburg. Hij ving een van mijn jaarlingdoffers op: compleet leeg, kon hem zo van de klep pakken. Deze liefhebber heeft de moeite genomen mijn duif een week te verzorgen. Hij belde vanavond om aan te geven dat de duif alweer is opgeknapt. Morgen gaat ie weer los.......hopelijk komt ie thuis. BEDANKT VOOR ZOVEEL SPORTIVITEIT. Gelukkig bestaan deze liefhebbers ook nog.

Limoges 2015 ging zaterdagmiddag om 14.30 uur los met een zuid-zuidwesten-wind. De verwachting was: nachtvliegers! En zeker hebben de duiven een stukkie door gevlogen. De vroegste aankomsten rond 4.30 uur. Zelf begon ik om 07.49 uur en daarmee speel ik de tweede in NIC Assen. Meer over de vluchten bij UITSLAGEN.

Inmiddels weer bezig met de voorbereiding op St. Vincent. Het gaan twee duivinnen worden dit jaar, misschien nog aangevuld met een doffer. Het lijkt goed. Met name de duivinnen trainen zeer goed. Vanavond waren ze twee uur in de lucht. Enigszins opgejaagd door de havik, die waarschijnlijk Jarno zijn "witte 048" heeft gepakt, want dit duivinnetje keerde niet terug na de training. De doffers klepperen ook lustig in de rondte. Ze vliegen echter minder lang dan de duivinnen. De echte vorm is er niet, maar met hogere temperaturen in het verschiet moet die er zo langzamerhand aan komen. Wellicht krijgen de St. Vincenters net even een zetje dit weekend om dinsdagavond tiptop de mand in te gaan........aan mij zal het niet liggen. We zullen zien.....

25 mei 2015
Soms zit het mee.......soms zit het tegen. Teleurstelling hoort bij de duivensport, maar er zijn van die vluchten dat het niet gaat zoals je hoopt. Gisteren op Haudouin ging het helemaal mis. Ik had 7 jaarlingdoffers ingekorfd om ervaring op te doen. Er zijn er 2 terug gekomen en de rest is weg. Eentje om 16.04 en eentje om 17.01. Daarna niets meer... Natuurlijk zoek je meteen naar een verklaring: hadden ze iets onder de leden (de koppen) of tekort aan ervaring of wellicht te weinig kwaliteit? Eerlijk gezegd weet ik het niet. De  duiven die wel terug zijn gekomen zien er verder goed uit en trainden vanavond alweer mee met de groep. En dan moet je morgenavond Limoges inkorven. Het vertrouwen krijgt toch een duw. Vanavond de ploeg voor Limoges nog maar eens goed bekeken. Ze zien er prima uit.....dus gewoon meedoen lijkt me. Er gaan 6 duiven mee. Zo het nu lijkt 2 doffers en 4 duivinnen. Morgenavond de laatste inspectie en dan gaan ze ervoor. De weersverwachting voor vrijdag lijkt goed. Met een westen wind en later zelfs zuid-west lijkt het een vlucht te worden die goed te doen is. Afwachten maar en hopen op het beste. Ik wens alle deelnemers veel succes!

12 mei 2015
Voor het eerst sinds 10 jaar vliegen er weer weduwnaars rond boven de hokken. Ik heb de knoop door gehakt en de keuze gemaakt voor 'totaal weduwschap'. Dit was reeds vorig jaar de bedoeling. Sinds twee weken zitten de duiven nu gescheiden en er wordt gerouleerd. Vorige week had ik vakantie en dus alle gelegenheid om dit alles in goede banen te leiden. Inmiddels zijn de duiven er wat aan gewend en wordt er door zowel doffers als duivinnen dagelijks een uurtje getraind. Daarna is het de beurt aan de jonge duiven. Die scharrelen 's avonds vanaf 19.00 uur wat rond de hokken. De eersten draaien inmiddels hun rondjes. De vluchten gaan goed. De duiven komen vlot naar huis en er vliegen er zelfs in de punten. Iets wat voorgaande jaren niet zo was. Best leuk dus. De snelheidsjaarlingen van Jarno pakken ook wekelijks een prijsje mee. Nog niet echt vroeg, maar wellicht komt dat binnenkort. Komende zaterdag St. Quentin, ruim 400 km. Dat is nog een mooie opwarmer voor Limoges. Die duiven zijn vanaf de tweede vitessevlucht wekelijks in de mand geweest. Dit geldt ook voor de St. Vincenters. Ze moeten kilometers maken. Mijn twee beste duivinnen van vorig jaar zitten dit jaar in het kweekhok. Ik heb ze vorige week weer los gelaten. Met de bedoeling ze nog te spelen. Echter.....ben bang dat het niet gaat lukken. Te weinig vluchten om in te vliegen. Ik geef ze een sabbatical. Trek er nog wat jongen uit en volgend jaar gaan ze weer mee. Kan vast geen kwaad. Al met al dus heel wat bedrijvigheid hier. Dit alles na werktijd. Binnenkort inkorven voor Limoges. Allemaal duiven waar ik nog niets van weet. Hopen dat er een toppertje tussen zit, die voor iets moois kan zorgen. We wachten af en ik heb er zin in!

25 april 2015
Inmiddels twee vluchten gehad. Vorige week alles mee: 34 duiven. Het was prima vliegweer en alle duiven keerden redelijk vlot naar huis. Hoe anders was het gisteren. Een riskante lossing. Ik had er vooraf al rekening mee gehouden en dus niet alles mee gegeven. De duiven moesten afrekenen met een zwaar bewolkte hemel en onderweg buien. Op dit moment ( zondag: 12.00 uur) missen Jarno en ik er elk nog 3. Hopelijk klaart het nog wat op, zodat ook de laatsten alsnog thuis kunnen komen. Dit soort vluchten komt ook voor en het is natuurlijk nooit mooi, maar we hebben er mee te dealen. Opvallend was hier een laatje, dat vorig jaar niet de mand heeft gezien en nu voor de tweede keer mee is. Dit duivinnetje zat vanmorgen reeds in de spoetnik. Lijkt me wel een slimmerik. Vorig weekend de jonge duiven gespeend. Een mooie ronde jongen, al zeg ik het zelf. De komende week gaan hier de duiven op weduwschap. Nu maar wachten op hogere temperaturen, zodat er wat vorm gaat komen, want over enkele weken is het al Limoges. Tot die tijd moeten er nog de nodige kilometers worden gevlogen.

 

De eerste ronde jonge duiven 2015

15 april 2015
Afgelopen zaterdag 11 april is vliegseizoen 2015 officieel begonnen. Hier werd de eerste vlucht overgeslagen. Nog niet met de duiven weg geweest, het weer stond me niet aan en nog redelijk afhankelijke jongen in de schotel. Deze week is het anders: tweemaal de duiven weggebracht, de jongen inmiddels speenklaar, dus de duiven gaan vrijdagavond de mand in voor de vlucht vanuit Gennep. Ook de snelheidsduiven van Jarno gaan ervoor. De duiven zitten nog vol op kweekvoer, dus energie zat en ze hoeven natuurlijk ook slechts thuis te komen. Voor Jarno hoop ik wel dat hij prijs pakt. Bij de kwekers heb ik vandaag de tweede ronde geringd. Hier zitten ook de jongen tussen, die bedoeld zijn voor de kopers van de door mij geschonken bonnen. Komend weekend gaan de jongen met de duivinnen naar het jonge duivenhok en zit het spul op weduwschap. Ook in het kweekhok komt binnenkort een vliegklep, zodat ik een aantal oudere duivinnen op nest kan spelen. Op deze manier doen de kwekers meer dienst. De kweekduivinnen gebruik is als extra duivinnen, zodat de thuiskomende weduwnaars altijd een vrouwtje hebben die thuis op hen wacht. Creatief omgaan met de mogelijkheden dus. Nu maar zien hoe het uitpakt!

3 maart 2015
Op zaterdagavond 21 februari de duiven bij elkaar gezet. Negen 'kweekkoppels' van duiven met een staat van dienst of een fantastische afstamming moeten zorgen voor nieuwe hoop voor de toekomst. Bij nader inzien de vliegers toch maar niet vrij laten koppelen. Ik voorzag toch een zootje. Doffers die meerdere bakken pikken, veel vechtpartijen....... Lijkt me toch niets, vandaar maar eens ouderwets de koppels samen gezet. Enkele oudere koppels in ere hersteld en verder voornamelijk jonge koppels. Eén koppel wilde absoluut niet, oftewel de duivin was nogal agressief tegenover de doffer. Al snel een kansloze situatie. Ook samen in een lege afdeling zagen ze elkaar niet zitten. Dus.....een ander duivinnetje erbij en bingo. Na enkele dagen intensief begeleiden en sturen konden vanaf zondag alle bakken tegelijk open. Op een enkel klein vechtpartijtje na verloopt alles in de hokken nu goed. Het eerste eitje vond ik gisteravond (jong koppeltje). Vanavond waren er weer vier duivinnen die gelegd hebben. Nu maar hopen op een goede broed en mooi opkomende jongen. De duiven ook alweer los gehad. Afgelopen weekend voor het eerst naar buiten. Fantastisch om ze weer rond te zien vliegen en de doffers al klapperend achter hun duivin aan. Daar doe je het dus voor. De winterperiode weer voorbij. Het gaat weer beginnen! Zaterdag 7 maart maar weer eens een dagje naar de voorjaarsbeurs. Gewoon gezellig met zoon Jarno daarheen. Wat duiven kijken, praatjes maken, wat koopjes inslaan, een dikke puntzak patat.......

14 februari 2015
Vandaag een zonnige zaterdag. Vanmorgen de hokken schoongemaakt na daarvoor twee weken nagenoeg geen tijd te hebben gehad. Vervolgens de duiven in de rennen een bad gegeven waar ze dankbaar gebruik van maakten. Ze knapten er zichtbaar van op. Vers water, frisse lucht en zonneschijn doen de duiven (en de mens!) zichtbaar goed. Na de schoonmaakwerkzaamheden in de hokken maar eens een emmer chloor gehaald en de broedschotels, eetpotjes en drinkpotten grondig gereinigd. Alles weer spik en span voor een nieuw seizoen. Komende vrijdag gaat het gebeuren: de duiven koppelen. De kwekers zet ik zelf. De vliegers mogen het zelf uitzoeken. Vrije koppeling dus.

's Avonds de feestavond gehad in de vereniging. Hebben we jaarlijks het tweede weekend van februari. Samen met fondvriend Ronny zit ik in de feestcommissie en we vulden de avond met een denkspelletje en enkele rondjes bingo. Ook werden natuurlijk de bekers uitgereikt aan de kampioenen. Ook de prijzen voor de attractievluchten en het koppelconcours. Vele leden gingen met enkele of meerdere prijzen naar huis. Vrijwel iedereen was (met partner) naar deze avond gekomen en het was gezellig: en daar gaat het toch om..... Gelukkig hebben we een club met positieve leden die er samen wat van maken en iedereen draagt (naar mogelijkheden) zijn steentje bij. Ook zoon Jarno was aanwezig en vond het gezellig. Helemaal trots was hij toen bleek dat hij zelfs een heuse prijs in ontvangst mocht nemen. Mooi om te zien. Voor 2015 gaat hij weer een aantal jonkies spelen op zijn 'juniorhokje'. De zeven jaarlingen die hij nog heeft zullen op weduwschap gespeeld worden en zitten inmiddels tussen de overnachters van papa.

 

 

Een trotse Jarno met zijn eerste gewonnen beker

4 januari 2015
Allereerst wil ik iedereen een gelukkig en vooral GEZOND 2015 toewensen. Natuurlijk ook veel succes in de sport!

Een nieuw jaar staat voor ons. Tijd om ook even terug te blikken op 2014. Na aanpassingen op het hok werden er weer vroege duiven gedraaid. Als je op een klein hokbestand 4 duiven hebt waar je op kunt rekenen, dan doe je het goed. Ik mocht op de feestavond van de Fondclub Noord Nederland zowaar een beker in ontvangst nemen: 3e eerstgetekende en 5e aangewezen MARATHON (Regio Zuid). In het NIC Assen werd ik 3e Generaal onaangewezen. Daar doe je het natuurlijk wel voor: meedoen om de prijzen en vroege duiven draaien. In 2015 hoop ik weer een keer op teletekst te komen. Dat zou al mooi zijn. En het wordt totaal weduwschap: afwachten hoe dat uitpakt en of er eindelijk eens doffers gedraaid kunnen worden.

Vanwege mijn drukke werkzaamheden op school en vooral het afronden van mijn studie heb ik het updaten van mijn website op een heel laag pitje moeten zetten. Toch wil ik weer regelmatig iets schrijven op de site.
De afgelopen periode hadden we te maken met vogelgriep, wat ertoe leidde dat we onze verenigingstentoonstelling dit jaar zonder duiven moesten houden. Hoewel we een prima opkomst en een heel gezellige middag hadden, werden de duiven toch gemist. Volgend jaar maar weer met de duiven.

Op eigen hok is het rustig. Op 20 december heb ik de duiven gescheiden. Met name de jonge duiven hadden het toch druk met paargedrag. Ik wil de duiven nu rust geven. Ze krijgen nu ook Premium Rust van Matador.Twaalf jaarlingdoffers zitten  op het dofferhok om een bak uit te kiezen. Hier tussen ook vier snelle rakkers van zoon Jarno. De duiven worden volgend jaar op totaal weduwschap gespeeld. Nu ik klaar ben met de studie is er meer tijd om drie hokken los te laten per dag. Kortom: nu nog rust op de hokken en plannen voor komend seizoen zijn er al. In de derde week van februari (voorjaarsvakantie) ga ik koppelen. Ik ben dan de hele week thuis om alles in goede banen te leiden. En afwachten of de aanwinsten van deze winter ook 'aanslaan'.

De kerstvakantie is ook altijd de tijd om administratief orde op zaken te brengen. Als ringenadministrateur heb ik altijd een middag werk om alle ringen uit te zoeken, te controleren en te verdelen. Tijdens de nieuwjaarsborrel op onze vereniging worden de ringen uitgereikt. Ook heb ik de stambomen en eigendomsbewijzen eens uitgezocht en Compustam weer up-to-date gemaakt. Ik ben klaar voor een nieuw seizoen!

30 augustus 2014
Al een tijd niet meer geschreven op de site. Vandaag alweer de eerste vlucht van de natoer. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat er gelost kan worden. Dus maar even achter de PC gekropen. Na de afgelastingen van Albi en Orange was voor mij de lol er wel vanaf. Alle begrip hoor voor de besluiten, maar op deze manier gaat het seizoen wel als een nachtkaars uit. Vervolgens nog wel ingekorfd op Cahors en Bergerac. Daarop vlogen mijn favorieten opnieuw prijs. Opvallend: dit seizoen bereikte geen enkele jaarling de thuishaven! Te weinig kwaliteit? Laat ik het daar maar op houden. Met een kleine kolonie heb ik toch de beschikking over een viertal hele bruikbare. Daar ga ik maar eens verder mee kweken.

De snelheidsduiven van Jarno zijn inmiddels al vier keer mee geweest. Ze deden het niet onverdienstelijk. Twee keer een tweede plaats in de club en dat met gemiddeld 6 jonkies mee! Mooi toch? Hij heeft er wel lol in. (En papa ook!)

Op zondag 23 augustus mijn jonge duiven nogmaals afgericht op Deventer. Het was prachtig weer. Helaas verliep deze africhting slecht. Van de 25 geloste jongen raakte ik er 10 kwijt. Waarschijnlijk in een ander koppel terechtgekomen of een roofvogel ertussen..... Wat er weer is gekomen gaat mee op de natoer. 


11 juli 2014
Dinsdag ingekorfd voor Orange. Heb er drie mee gedaan: 9/417, 8/392 en 2/182. Twee ervaren duiven en de 182 is eerder mee geweest op Limoges. Ze stonden er goed op. Helaas is de vlucht alweer uitgesteld tot zaterdag. Het weer zit niet mee in Frankrijk. Hopen dat er morgen wel gelost kan worden....

7 juli 2014
Een weekend zonder vluchten achter de rug. Geen lossing in Albi, duiven terug naar huis. Een teleurstelling dat zeker. Ik had liever een vlucht gehad. Nu kan ik de duiven nog niet beoordelen en ze stonden er goed op. De verantwoordelijken zullen wel de juiste keuze gemaakt hebben. Daar ga ik zeker van uit. Maar.....jammer is het wel. Nu het vizier richten op Orange. Een ochtendlossing is weer eens wat anders. De duiven van St. Vincent en een deel van de Limoges-duiven gaan mee. Het is nu zoeken geblazen naar een geschikt ploegje. Met Cahors en Bergerac nog voor de boeg en een tekort aan doffers op de hokken zeker geen eenvoudige opgave. Maar ik ga ervoor. Elke vlucht een aantal behoorlijke duiven klaarstomen en meedoen. Daar is het allemaal om te doen. Dit seizoen gaat het lekker, dus waarom niet? Meedoen en hopen op een vroege.......We zullen zien.

22 juni 2014
Wat mag je verwachten......daarmee besloot ik mijn vorige update. Ruffec is helaas niet goed verlopen. Van de 6 ingekorfde duiven is er slechts eentje terug. Nog 4 doffers en 1 duiven niet thuis. Hoe kan dit? Dan blijkt dat duivensport soms onverklaarbaar is. Deze duiven zagen er goed uit, waren alert en fel. En dan toch....weg. Op dit moment heb ik geen verklaring. Mankeerde er toch iets aan? Heb ik fouten gemaakt in de voorbereiding? Of kwamen ze kwaliteit tekort? Op dit moment stof tot nadenken. En Albi op losse schroeven. Door het wegblijven van de doffers zijn de duivinnen van de eieren af gelopen. En die waren dus voor Albi bestemd. Al met al een pech-weekend hier.

18 juni 2014
Limoges en St. Vincent hebben we gehad. Het waren echte 'kuitenbijters'. Vooral St. Vincent was (te?) zwaar. De allersterkste duiven arriveerden op zaterdagavond. Ik had er 3 mee. 2 van de 3 in de prijzen. Opnieuw een uitstekend resultaat. Zouden de aanpassingen op de hokken dan toch goed hebben uitgepakt? Het lijkt er wel op. En dan is het spelletje natuurlijk wel leuk en de liefhebber wordt fanatieker. Gisteravond 6 duiven ingekorfd voor Ruffec. Allemaal debutanten van 2012: 5 doffers en 1 duivin. Wat moet je verwachten? Toch wel iets......het gaat goed. Maar het is altijd afwachten. Zijn ze echt goed? Hebben deze duiven voldoende motivatie / klasse? We zullen het zaterdag wel weer gaan zien.

29 mei 2014
Na even 'uit de lucht' te zijn geweest is mijn site gelukkig weer online. Het overnachtseizoen is begonnen. Dinsdag heb ik 6 duiven ingekorfd voor Limoges. Mijn verslaggeving over de vluchten kunt u vinden onder de knop UITSLAGEN. De duiven komen tot op heden nog niet echt super naar huis op de wekelijkse vluchten met de afdeling. De aanpassingen van het hok lijken wel goed uit te pakken. Het is aangenaam op het hok en de duiven zien er goed uit. Maar toch lang onderweg. Bij de jonge duiven inmiddels Adeno Coli gehad. Resultaat: 3 slachtoffers. Toch maar even gestart met een drinkwaterkuurtje om erger te voorkomen en het lijkt erop dat het ergste leed is geleden. De jonge duiven van Jarno (snelheid) vliegen inmiddels goed hun rondjes en gaan binnenkort ook 's morgens los en worden afgericht. Hopen dat hij er wat overhoudt en met plezier kan deelnemen aan de vluchten (en dan stiekem hopen op een mooie prijs natuurlijk). Na een paar dagen met veel regen is het vandaag gelukkig weer wat beter. Dus.......vanmorgen de duiven los voor een training. Na 5 minuten stoven ze in de rondte, kris kras door elkaar. Twee roofvogels (vermoedelijk haviken) vonden het nodig enkele aanvallen in te zetten. Een deel van de duiven op grote hoogte. Na ruim twee uur de laatsten weer in het hok. Gelukkig niets gepakt, maar toch zit de schrik er bij duiven en liefhebber weer goed in.........Ik dacht dat het wel rustig was met die roofvogels....niet dus. Nu maar hopen op een mooie vlucht Limoges, wind tegen dat wel. Dus een pittige vlucht. Ik ben benieuwd.....Ik wens iedereen veel succes toe.

27 april 2014
De eerste (invlieg)vluchten zitten er reeds op. Vorige week zaterdag op Wijchen begonnen met 24 duiven mee te geven. Deze kwamen vlot naar huis. Binnen een uur alles terug. Wel iets later dan de snelle programmaduiven, maar ja....wat wil je ook. Gisteren opnieuw Wijchen. Alle duiven mee. 35 stuks. Qua weer wel een beetje spannend, want ideaal was het niet. Ik krijg er 5 tegelijk rond 12.27 uur. Ze blijven maar vliegen en willen er niet in (nu snap ik ook waarom ik grote fond speel!). Uiteindelijk binnen om 12.33. Te laat voor een prijs in de vereniging. In 10 minuten heb ik 12 duiven en dan........het stagneert. Er komt niets meer. Om 14.00 heb ik er 16! Bij het afslaan mis ik er zelfs nog 10. Daar zitten ook oudere duiven bij. Nu op zondagmorgen nog 4 kwijt. Ik baal er wel van: dat de duiven het zo lastig zouden krijgen had ik ook weer niet verwacht. Echt goed voor het vertrouwen is het in elk geval niet. Zal wel aan het weer liggen: de lucht trok vrij snel helemaal dicht en vandaag is het ook grijs. Volgende week maar weer eens zien hoe ze dan komen.

Inmiddels ook 20 jongen gespeend, dus die kunnen binnenkort ook de omgeving verkennen. De komende week zet ik de oude duiven op weduwschap. Daarvoor heb ik het hok inmiddels compleet aangepast. Maar eens zien of het dan weer eens wat beter gaat. Ik ben wel toe aan een succesje dit seizoen.


2 maart 2014
Het seizoen is begonnen: de duiven zijn op 24 februari gekoppeld. Vandaag noteer ik het eerste ei. De winter is uitgebleven dus de duiven zijn er al lang klaar voor. De aanpassingen aan het hok zijn nog niet gedaan. Binnenkort maar even doen. Het kan nog: het seizoen is nog niet begonnen en nog lang. De voortekenen zijn goed. Deze week ook weer begonnen met het loslaten van de duiven. Nog wat stram na het vast zitten maakten ze voorzichtig hun eerste rondjes. Als de roofvogel zich rustig houdt kunnen ze in eigen tempo een beetje op gang komen. Of de slechtvalk (in de tv-toren was op RTV Drenthe). Die kan heel wat schade aanrichten. Niet teveel over nadenken, lijkt me. Zoon Jarno heeft vorige week van zijn opa en oma een PPN-promotiehokje gekregen. Gisteren naar de beurs in Houten geweest, even wat inventaris ingekocht. Er komen 10 jonkies in het hokje voor de Vitesse en midfond. Eens kijken of hij er wat lol in krijgt. De omgang met de duiven en plezier bij huis zijn het voornaamste. Ben benieuwd, maar we hebben er weer zin an!!

 

 

Jarno voor zijn Juniorhok: klaar voor de start!

 

8 december 2013
Het stille seizoen: het blijft natuurlijk lastig. De duiven zijn inmiddels niet meer los. Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar de havik begint nu echt te vaak toe te slaan. De verzorging is optimaal dit najaar. De duiven komen goed door de rui. Ik voer ze tweemaal daags en het wekelijkse bad ontbreekt niet. Het hok zal worden aangepast. Op advies van Bennie van Dijk komt er een polycarbonaat dakplaat achterop het hok. Ook gaat het plafond er grotendeels uit. De voorkap wordt bekleed met dupanel. En vanaf 2014 wordt er hier weduwschap gespeeld. Totaal weduwschap met doffers en duivinnen. Dus....er is weer hoop. Meer zon in de hokken, betere vorm, nog iets meer me verdiepen in voer en dan heb ik er weer het volste vertrouwen in. Aan de duiven zal het echt niet liggen. Het materiaal wat hier zit kan echt meekomen, daar ben ik van overtuigd. Ik heb er weer zin in!

7augustus 2013

Je hebt in onze sport fondtoppers en fondtobbers. Hoewel ik het graag anders had gezien, behoor ik helaas tot de laatste groep. Wat een teleurstellend seizoen. Ik besloot de duiven nogmaals te herkansen op Bergerac. 8 duiven, waaronder 2 jaarlingdoffers heb ik ingekorfd. Vandaag zijn de 3 duivinnen thuis, de vijf doffers heb ik nog niet weer gezien. Om moedeloos van te worden. Het lukt niet om de duiven op tijd thuis te krijgen. En als het niet wil, zoek je naar een oorzaak. Daar heb ik nu dus de tijd voor. Alles maar eens rustig op een rij zetten en kijken hoe nu verder. Want verder zoals nu doe ik niet, want anders.....einde duivensport. Aangezien opgeven niet meteen iets is, wat bij mij past, denk ik zeker wel door te gaan hoor. Ik las laatst in een duivenblad de volgende uitspraak: "Succes is niet definitief. Falen is niet fataal, falen is de moed om door te gaan". Ik vind dit een geweldige uitspraak en het wordt mijn motto! Wordt vervolgd dus...

 

 15 juli 2013
Twee zware vluchten achter de rug. Albi (Cahors) en Orange. De omstandigheden waren zwaar voor de duiven. Soms vraag ik me wel eens af of het niet TE zwaar is. Op Cahors draaide ik om 17.00 uur mijn 998. Deze duivin was op Limoges mijn tweede en geeft aan dit zware werk aan te kunnen. En de rest? Duidelijk minder. Van Cahors zijn er nog 3 weg van de 7 ingekorfde duiven niet thuis. En dan Orange; mijn debuut op de ochtendlossing. Ik had 4 duiven hiervoor klaar gemaakt. Deze duiven hebben tot op heden nog geen potten gebroken. Misschien een verrassing: Nee, dus. Ook op Orange, wat overigens een hele zware vlucht is, lukte het deze duiven wederom niet. Mijn 092, oude rot, die ik eigenlijk stiekem gehoopt had te draaien, kwam tussen 17 en 18 u thuis. Een duivin (zijn dochter) op zondagmorgen. En vandaag (maandagochtend) weer een duivin. Deze bracht alleen nog veren mee. Helemaal leeg. Ik mis nu nog een doffer van 2010. Opvallend was echter, dat mijn duiven niet vol de mand ingaan. Het lukt me niet echt ze volgetankt te krijgen. Ze trainen echt als gekken. Soms vliegen ze ruim een uur. De check bij de dierenarts was goed. Gissen naar de oorzaak: matige kwaliteit (zou kunnen), geen vorm?, ikzelf een fout gemaakt? Ik weet het niet, maar ga zeker door. Misschien toch het voeren nog eens onder de loep nemen. Je hebt niet zomaar 123 een hok vol goede duiven. Met nu nog 3/4 jaarlingen in het hok een ploeg voor komend jaar. En er zitten nog 32 jonge duiven, die afgericht worden op de natour. We zullen het gaan zien in de toekomst. Daarnaast nog wat nieuwe inbreng in het kweekhok en dan maar hopen op die ene witte raaf (of meer)!

A.s. zaterdag vliegen we in de afdeling de NPO-vlucht Pithiviers. Deze eendaagse fondvlucht ga ik gebruiken om mijn jaarlingen aan een flinke test te onderwerpen. De weersverwachting is goed. Mooi zomerweer en een NO-wind. Kunnen de jaarlingen er mooi aan trekken. Ik hoop er wat conclusies uit te kunnen trekken voor komend jaar. Wie komen er fit terug en wie niet? Ik hoop op een goede vlucht, die mij een beetje helpt bij de selectie.

30 juni 2013
Het weekend voor Albi. De laatste loodjes in de voorbereiding van deze vlucht. Het exacte aantal duiven, die meegaan heb ik nog niet definitief vastgesteld. Het zullen er maximaal 10 worden. De training is opgeschroefd tot tweemaal daags. 's Ochtends zijn het de doffers en 's avonds vooral de duivinnen, die voor nestduiven erg goed trainen. Ook zitten de duiven er beter bij. Volgens de weersberichten gaan de duiven te maken krijgen met een windrichting uit het noorden, dus ze moeten aan de bak. Voor mij een reden om geen jaarlingen mee te geven. Ik was dit eigenlijk sowieso niet van plan, maar met een wind mee is het wel een optie. De duiven kunnen er dan van leren en misschien dat een jaarling dan voor een verrassing kan zorgen. Maar met een zware tegenwind waag ik het er niet op. De kans om ze te verspelen is groot en mochten ze er wel doorkomen, dan is het maar de vraag of ze niet te diep gaan en je er vervolgens niets meer aan hebt. Dit weekend heb ik geen duiven gespeeld. Wegens andere bezigheden geen mogelijkheid gehad om vrijdag in te korven, dus maar een weekend overgeslagen. Op zich geen probleem. De duiven gaan komend weekend naar Quievrain, kunnen ze weer wat trainingskilometers maken en misschien kan er een ploegje naar Orange en Cahors (mits wind mee). Maar eerst maar eens een ploegje naar Albi, dinsdag inkorven. Ik heb er in ieder geval wel weer zin in. Hopelijk met een mooi resultaat. We gaan het zien.....

16 juni 2013
Dit weekend geen duiven mee gehad. De keuze hiervoor was noodzakelijk en tevens kwam het goed uit, want gistermiddag ben ik met het gezin erop uit getrokken. Afgelopen maandag toch maar eens besloten de duiven uitgebreid medisch te laten onderzoeken. Dierenarts Kempe was bij de club en hij constateerde bij de duiven een luchtweginfectie en in de mest een hoge concentratie coccidiose. Twee formekillers, en dan wil het dus ook niet. Nu de duiven aan het kuren. Hok ontsmetten en uitbranden en dan de duiven een vitaminestoot. Vrijdag gaan ze dan weer mee op de midfond. En dan maar eens zien wat het effect is. Erg ongunstig zo midden in het seizoen, maar "shit happens". 

Gisteren was de marathonvlucht St. Vincent. Ik had hier dus geen duiven voor, maar meedoen was toch veel leuker geweest. Volgend jaar sla ik echt niet over! Nu ga ik het vizier richten op de komende vluchten. Ik doe sowieso nog mee op Albi en Cahors, maar speel ook met de gedachte om een aantal duiven op Orange te zetten. En dan maar hopen op een succesje, en dat is hard nodig om de moed erin te houden. 

4 juni 2013
En .....no, geen daverend succes. Ronduit teleurstellend wat mijn duiven lieten zien. Om 11.51.14 arriveert mijn 417 (zoon van de 100, 9e nat. Cahors). Een uur later de tweede: een duivin van 2010. Op zondagavond zijn 9 duiven thuis. En tot op heden niets nagekomen. Vier doffers van 2011 (alle debutanten) zijn weg. Ook nog 1 duivin van 2011 en eentje van 2010. Tja, en dan zakt de moed je wel even in de schoenen. Waar doe ik dat allemaal nog voor? Allemaal vragen schieten door je hoofd: Wat doe ik fout? Zijn de duiven wel goed genoeg? Waren ze wel echt gezond? Was het wellicht te zwaar? Waren ze voldoende gevoerd? Enz. Je prakkezeert je werkelijk suf, maar een echt antwoord krijg je niet. Moet wel zeggen, dat ik het ook nu wel even zat ben. Ik begin het vertrouwen in mijn duiven (of in mezelf?) echt te verliezen. Ik zie dit alles dan ook maar als een strenge selectie. Ik zal deze ploeg duiven nog eenmaal klaar stomen voor Albi en daarna maak ik de balans op. Hopen op een succesje, want dat geeft de burger moed.

1 juni 2013
Yes! ... Ze zijn los. Om 12.30 uur zijn de duiven in Limoges in vrijheid gesteld. Het fondseizoen 2013 is van start gegaan. Ik heb er 15 mee. Alle oude duiven op twee na. Het wordt in elk geval een pittige, wellicht zware vlucht. De duiven krijgen het niet cadeau. Ik wens alle deelnemers heel veel succes. (later meer)

22 mei 2013
De voorbereiding op Limoges is inmiddels in volle gang. De ploeg duiven, zeker een stuk of 12 zit er in principe klaar voor. Afgelopen weekend liepen enkelen toch een tikkie op tijdens de dramatisch verlopen vlucht vanuit Hapert. Maar liefst 6 oude duiven bestemd voor Limoges keerden op zondag terug. Zij hebben reeds de eerste gedwongen overnachting gehad. Gelukkig heb ik wel alles weer thuis gekregen. Er zijn nog heel wat goede duiven weg van verschillende hokken. Bij mij zijn er inmiddels ook twee binnengelopen. Er zit zelfs een topper bij. Deze duif heeft reeds vele kopprijzen gevlogen en was zaterdag het spoor compleet bijster. Gelukkig gaat de eigenaar de duif halen. En nu dus van de Vitesse in één keer naar de fond. Ik hou daar niet van. De sprong is veel te groot. Maar goed het is niet anders. De afdeling 10 is de fondliefhebbers niet tegemoet gekomen. Het is trouwens sowieso een blamage dat we na 6 vluchten nog niet boven de 200 km zijn geweest. Dat moet in de toekomst anders lijkt me. De Friese duiven hebben wel twee midfondvluchten in de vleugels. Eens zien of ze in het voordeel zijn op Limoges. Ik vermoed van wel. Maar we zullen zien. Het weer werkt deze week ook totaal niet mee. De temperatuur is veel te laag. Maar ook dat geldt voor iedereen. Het kon wel eens in mijn voordeel werken aangezien mijn hok niet heel gunstig staat en het lang duurt voor ik er echt de warmte in krijg. Maar nu niemand echt de warmte in de hokken krijgt valt dat nadeel voor mij weg. De duiven zitten er prima bij, dat wel. Beter dan de afgelopen twee jaren. Dus het moet kunnen. Hopen op een mooie eerste overnachtvlucht. Succes iedereen met de voorbereiding.

11 mei 2013
Het spel is op de wagen..... Vandaag alweer de 5e vlucht. Mijn duiven zijn nu vier keer mee geweest. De totale vliegploeg bestaat uit 37 duiven. Het merendeel hiervan is jaarling. Ik denk deze duiven dit jaar te gaan spelen op de dagfondvluchten. Wat er dan van overblijft mag volgend jaar als twee-jarige naar de overnacht. De andere duiven zullen in elk geval drie keer meegaan op de overnacht dit jaar. Misschien zelfs vier. Waarschijnlijk laat ik St. Vincent en Ruffec lopen. Zo kan ik met een voltallige ploeg op drie vluchten mee doen. Ik denk op deze manier ook meer kans te maken op een goede uitslag. 

De duiven komen goed af op de korte vluchten. Na vier vluchten ben ik nu twee jaarling-doffers kwijt. Verder komen de duiven vlot naar huis en zitten niet eens zo gek laat achter de programmaduiven aan. De eerste en de derde vlucht had ik ook nog prijs in de club. Hoewel het niet hoeft, zie ik toch graag dat de duiven toch een prijsje mee pikken in de club. Ze zijn natuurlijk niet zo vlot, maar zeker met de wind mee moeten ze prijs kunnen pakken. Vandaag kwamen de duiven snel, ook bij mij. Een goed teken. De afdeling had ze om 7.00 uur gelost in Hapert. Een goede beslissing, want op dit moment (15.00 uur) regent het onophoudelijk en dat begon om 12.00 uur al. Goed voor de tuin, minder voor de duiven die nog onderweg zijn. Gelukkig heb ik alles thuis. Volgende week nog een keer naar St. Truiden en dan gaan ze naar Limoges. Wel jammer, dat er niet nog een dagfond tussen zit (het weekend voor inkorven wel, maar dat wordt mij te link) nu moeten ze er in één keer aan geloven. Maar dat is niet anders en voor iedereen gelijk. Het ziet er goed uit, ik zal ze er klaar voor maken.  

11 april 2013
Een tijd niet geschreven. Wat moet je ook melden? Wat een voorjaar, koud, bevroren drinkpotten in maart. De duiven mondjesmaat los gehad. Maar nu: eindelijk, het begint erop te lijken! De laatste twee weken zie ik een verandering bij de duiven. Ze beginnen mooier glad te worden. Ook vliegt het grootste gedeelte dagelijks weer als vanouds rondjes. Nu de zomertijd weer is ingegaan kan ik ook na mijn werk de duiven weer los laten. Dan is het toch allemaal weer veel leuker. Zaterdag (13 april) gaat de eerste ronde jonge duiven, zo'n 25 stuks gespeend worden. Ze zijn goed opgekomen. Wel vond ik dat enkele duivinnen langer werk hadden om met eieren te komen. Waarschijnlijk is de kou daar debet aan. Mijn teletekstduiven "095" is helaas dood gegaan. Ik vermoed dat legnood haar fataal is geworden. Na ruim twee weken nog geen ei en op een morgen zat ze levenloos op haar nest. Het is niet anders, gelukkig heb ik voldoende nazaten van haar op de hokken. Maar ik had er graag nog wat meer uit gekweekt. Jammer, maar dit soort dingen gebeuren. En de havik? Ja, die is er ook. Meerdere keren heb ik gezien, dat hij of zij een aanval inzette op mijn koppel. Tot vandaag heeft hij nog niet één kunnen pakken. Wel heb ik een drietal gewonde duivinnen aan het roofvogelavontuur over gehouden. De laatste dagen is het rustig (afkloppen!). Zaterdag gaat het dan echt gebeuren voor de programmaspelers. Ik wacht nog een of twee weken voor ik mijn duiven mee geef. Wil ze nog even rustig africhten en wacht op nog wat hogere temperaturen. Nu maar hopen op mooi weer en prachtige vluchten. Ik wens iedereen in elk geval een heel goed seizoen toe en bovenal veel vriendschap in de sport!

1 januari 2013
Op deze eerste dag van het nieuwe jaar wens ik alle sportvrienden een goed, gezond, succesvol en sportief 2013 toe!! Een nieuw jaar biedt in de duivensport: nieuwe ronde, nieuwe kansen. We staan allemaal weer voor een nieuw seizoen. Weldra wordt er weer gekweekt. Zelf heb ik de maandag voor Kerst de duiven gescheiden. Ze mogen even tot rust komen, voordat het kweken gaat beginnen. Ik koppel de duiven altijd het weekend voor de voorjaarsvakantie. Aangezien ik dan een week thuis ben, kan ik dit proces op de hokken goed begeleiden. De duiven zitten dus nu op rust. Ik laat ze ook niet meer los. De weersomstandigheden laten dit vaak niet toe en tijdens de kerstvakantie, met al het geknal van vuurwerk is het voor de duiven ook geen pretje relaxed rond te vliegen. De verzorging is hier stipt. Ik wil er alles aan doen om de duiven dit jaar wel goed gezond aan de start te krijgen. Ze hebben teveel last van de koppen. Ik moet eens kritisch naar het hok kijken. Ben er nog niet uit, maar ik denk in de richting van : meer dicht. Niet teveel de ramen meer open. Nu zitten de hokken ook meest dicht en de duiven zien er nu beter uit. Ook zal ik in 2013 mijn duiven gaan testen. Ik heb er veel zitten, waarvan ik niet weet wat ze kunnen. Dat moet er eerst maar eens uit komen. Dat houdt meteen ook in, dat ik voor 2013 weinig jongen kweek, althans uit slechts 8 koppels.Dit zijn de duiven, waarvan wel bewezen is, dat er bruikbare duiven uit komen.

3 december 2012
En weer zijn we een aantal maanden verder in de tijd. Duivensport is het mooist in het voorjaar en in de zomer. In het najaar en in de winter is er weinig te beleven op het hok. Het is echt de stille periode. Ik probeer wel de duiven goed te verzorgen, maak meest dagelijks de hokken schoon en laat ze ook nog twee á drie keer in de week los. Ze vliegen nog prima. Af en toe zit er wel een roofvogel tussen, maar de schade valt tot dusverre mee. Vandaag echt vochtig weer, dit heeft z'n weerslag op de hokken en dus ook op de duiven. Mocht ik die hebben, dan had ik zeker warmteplaten aangezet. Zal zeker ook lekker zijn voor de liefhebber. Ik hoop wel op een winter, maar dan droge vorst. De duiven kunnen daar prima tegen en ze knappen er ook van op. Gisteren heb ik de bonnen voor onze clubtentoonstelling op duivenmarktplaats gezet. Wij hebben onze tentoonstelling op zaterdag 15 december. Elk jaar is dit heel gezellig. Echt een moment om elkaar weer eens te ontmoeten en bij te praten over de duiven. Op zaterdagmiddag zit ons gebouw altijd vol belangstellenden, ook van buiten af. Er wordt gegeten en gedronken. Dat maakt het stille seizoen toch weer iets minder stil.

8 oktober 2012
Zo..........dat is even weer een tijd geleden. Ik was kennelijk even DUIVENMOE. Ben met het hele gezin vakantie wezen vieren in Bretagne en inmiddels ook weer druk met de dagelijkse bezigheden, die mijn werk met zich meebrengen. Hoog tijd om even weer wat op de site te schrijven.

Seizoen 2012 is voor mij teleurstellend verlopen. Ook de laatste vlucht Cahors bracht niet wat ik er van gehoopt had. Wel prijs, maar niet vroeg genoeg. 
Inmiddels doen de jonge duiven mee aan de taartvluchten. Erg gezellig, trouwens daar in 't Loo. Het is even reizen, maar dan krijgen ze toch prima vluchten. Ze leren er vast wel van.  Eerst zijn ze twee keer mee geweest op de natoer met de afdeling. De jongen komen goed af op de vluchten, ondanks dat ze geplaagd worden door luchtweginfecties. Ook zijn er nauwelijks verliezen. Ze kunnen nu nog zeker 2 keer mee. Dan hebben de meesten 7 vluchten gehad.  Even afwachten wat het weer gaat doen. Daarvoor heb ik op vrijdag contact met Henri Hoeks. Samen bespreken we de verwachtingen en besluiten we of we mee gaan doen. Tot dusverre alleen maar goed weer voor de duiven.

De gezondheid van de duiven is dit seizoen in elk geval niet optimaal geweest. Ik vermoed, dat het gezocht moet worden in de luchtwegen. De vorm is er ook niet geweest. Tja...en dan wordt het gewoon lastig. Maar, dat is ook duivensport.

Een ding is zeker: ik geef niet op. Dagelijks verzorg ik de duiven goed. Ze vliegen nog steeds graag hun rondjes. Ik probeer niet te gemakkelijk te worden in het "stille" seizoen. Ik heb me voorgenomen er alles aan te doen de duiven in 2013 weer fris aan de start te krijgen. Ik ben ervan overtuigd, dat het moet kunnen! Tussen de jongen zitten weer enkele beloften voor de toekomst en daar moet je als duivencoach je hoop maar op vestigen. Daarnaast vind ik ook mijn dagelijkse ontspanning in de omgang met de duiven.


18 juli 2012
Even een tijdje niet geschreven. Het seizoen zit er nu bijna op. Albi is inmiddels achter de rug. Ik had er 3 mee. Meer duiven had ik helaas niet voor deze vlucht. Een snelle vlucht is het geworden. Toen ik 's morgens op blauwband.nl keek stonden er al ruim 100 meldingen op. En ik....nog niets thuis. Weer geen vroege. Om 11.02, 11.22 en 12.05 arriveerden mijn atleten. Twee klasseerden zich nog in de staart van de uitslag in sector 4. Maar daar doe ik het  dus niet voor. Missen ze de vorm? Komen ze klasse tekort? Ik houd het op het eerste. Voor Orange had ik helaas geen duiven. Al mijn pijlen zijn nu gericht op Cahors. Het MOET gebeuren! Ik ga er een stuk of tien voor klaarmaken. Ze trainen goed en een aantal staan mij aan. Ik blijf ervoor gaan: de aanhouder wint (is het niet nu, dan volgend jaar maar weer!).

Tegenslag bij de jonge duiven: niet luisteren, braken - coli dus. Meteen maar even een kuur ertegen aan gegooid. Een paar dagen binnen houden, licht voeren en dan zullen ze wel weer opknappen. Ik wil beginnen met africhten, maar dan moeten ze wel oké zijn. Ze hebben nog even, her weer zit trouwens ook niet mee. Dat is dus een geluk bij een ongeluk.

A.s. dinsdag dus inkorven voor Cahors. Het wordt beter weer volgende week. Ik hoop op een open eerlijke vlucht. een beetje tegenwind stel ik wel op prijs. We zullen zien wat het gaat brengen. Ik wens alle anderen ook succes met de voorbereidingen en wellicht een vroege prijs. Wel na die van mij natuurlijk!!

5 juli 2012
En Ruffec werd een ochtendlossing. Daarmee was eigenlijk voor mij de lol er al af. Een dagfondvlucht i.p.v. een echte overnachter. Bij voorbaat zag ik de bui al hangen: kansloos! Ik had 7 oude en 7 jaarlingen mee gegeven. Ik hoopte de jaarlingen een overnachting te geven, zodat ze konden leren. Ze kwamen voor geen meter: pas om 18.35u arriveerde een jaarling duivinnetje. De tweede duif arriveerde een uur later! Stiekem had ik gehoopt op een meevaller, maar nee... Kennelijk lukt het nog niet echt op de ochtendlosssing. Opvallend genoeg presteerden meer liefhebbers met nestduiven minder op deze vlucht. Ik had 14 nestduivinnen mee. Liefhebbers met weduwnaars deden het over het algemeen beter. Ik mis nog steeds 5 duiven. Dat is teveel. Helaas gewoon een zeer slechte vlucht.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op Albi heb ik slechts 3 duiven ingekorfd. 1 duivin, mijn eerste van Limoges en 2 doffers. Meer duiven had ik er niet voor. De rest maak ik klaar voor Cahors. Ik hoop op een vroege....

21 juni 2012
St. Vincent is vervlogen. Een mooie open, eerlijke vlucht. Voor mij is het succesvol verlopen. Om 16.03 meldde zich de 392. Deze duivin vloog tot op heden op alle vluchten prijs, waarop ik haar had ingekorfd met uitzondering van St. Vincent 2011. Ze moet het wel een beetje zwaar hebben. Nu dus wel raak. In sector 4 vliegt ze de 114e prijs. Haar doffer de 092 is er om 18.39 uur. Hij speelt nog prijs in de afdeling. Twee mee, 's avonds 2 thuis en allebei in de prijzen. Dat is toch mooi!

Dinsdagavond was het ook alweer inkorven voor Ruffec. 14 duivinnen zijn er mee. Daarvan zijn 7 jaarlingen. De wind zal ZZW zijn, dus een mooie leervlucht en niet al te zwaar. Het is natuurlijk wel bijna 900 km, dus echt makkelijk is het zeker niet. Ook 7 oudere duiven, 6 van 2010 en 1 van 2009. Drie waren ook mee op Limoges. Hopen dat het wel een middaglossing gaat worden. Maar ja, met de wind mee kan het evenzo goed een ochtendlossing worden. We wachten af en hopen op weer een mooie vlucht.

18 juni 2012
Ze zijn los, eindelijk. Om 13.00 uur zijn de duiven van St. Vincent los gegaan. Na 1 week mand, leek het nog even spannend, dus toch. Leek het op voorhand nog een vlucht te worden voor de wind, met het uitstel is het nu ook een tegenwind-vlucht. Het wordt misschien wel een echte...... Ik heb er 2 mee: een doffer en een duivin van 2008. Zij zijn er vorig jaar ook al geweest. Ze kennen de weg. Nu is het afwachten. Helaas moet ik morgen gewoon aan het werk, dus de kans is klein, dat ik de duiven zie vallen (of ze moeten heel laat zitten). Gelukkig ben ik via de SMS verbonden aan mijn systeem (Unikon champ) dus mocht er eentje vallen, dan krijg ik bericht. Daarnaast is ook mijn vriendin Kathinka thuis. Zij zal ook een oogje in het zeil gaan houden. Alle deelnemers succes!

3 juni 2012
The day after.......Limoges. Het was een zware, maar eerlijke editie dit jaar. Een vlucht voor sterke duiven. Wat was het lang wachten. Nergens vielen de duiven aan de lopende band. Hier was het niet, zoals ik had gehoopt. Aankomsten op zaterdag: 13.25, 16.36, 18. 37 . Goed voor plaats 9 in het NIC Assen. Helaas maar 1 duif in de punten. Niet tevreden, dus. Tijdens het klokkenlichten komen er nog 2 doffers. Op zondagmorgen zit er een duivin in de spoetnik. Nu dus 6 van de 8 thuis. Nakomen valt op deze zondag niet mee, het regent aan een stuk door. Ik had ze graag vlotter gehad, wie niet? De doffers laten het duidelijk afweten deze keer. De eerste drie zijn allemaal duivinnen. Ik moet nu nog 2 doffers hebben van 2010, beide nestbroers. Zijn ze nu al "door het ijs gezakt"? Ze hebben in ieder geval laten weten dit niet aan te kunnen. Zoveel is wel duidelijk. Als ze nog komen, zullen ze toch nog een keer mee moeten. Zal dan wel Orange of Albi worden. Bijkomend probleem, als doffers wegblijven, is dat de duivinnen ervan weer alleen zitten. Niet ideaal. Maar goed, nu het vizier richting St. Vincent. Ik hoop er 2 of 3 mee te kunnen geven. Geen echte beloften, maar je weet het natuurlijk nooit. Regeren is vooruitzien en alhoewel ik gisteren bepaald niet positief gestemd was, ga ik gewoon door. De betere duiven komen vanzelf boven.

29 mei 2012
Vanavond was het dan zover: inkorven voor Limoges. Ook altijd weer leuk om die overnachters in het NIC Assen weer eens te spreken. Hoewel we natuurlijk elkaars concurrenten zijn, delen we ook dezelfde passie. Daarnaast is het de eerste vlucht, dus iedereen heeft weer zo zijn verwachtingen. We moeten maar weer afwachten hoe het loopt.  Ik heb uiteindelijk 8 duiven ingekorfd. 4 doffers en 4 duivinnen. Eentje op broeden en de anderen op kleine jongen. Helaas moest ik voor inkorven een duivin thuislaten. Deze had lucht in de krop of in de luchtzakken. Het leek net een kropper. Die doe ik, als het meezit dan maar naar Ruffec. Het belooft vrijdag en zaterdag een eerlijke vlucht te worden. De wind is N-NW, dus ze moeten er wel voor werken. De temperaturen zijn aangenaam. Door de wind is mijn ligging niet heel gunstig, maar als ze goed zijn, moeten ze komen. Ik kan er weinig van zeggen. Voor mijn gevoel zijn ze prima de mand ingegaan. Gewoon afwachten dus. Als ze vrijdag los zijn, kan de spanning beginnen. Ik heb er zin in!

23 mei 2012
Inmiddels een maand verder zijn we en........zomerse temperaturen! De duiven vliegen nu geen uur meer. Hooguit 20 minuten en dan zitten ze weer met de snavels open op het hok de warmte kwijt te raken. Gelijk hebben ze, het is ook voor een mens te warm. Maar ik klaag niet. Met nog zes dagen voor het inkorven op Limoges voor de boeg zijn dit wel de ideale temperaturen om er een beetje vorm op te krijgen. De duiven zien er verder goed uit. M.u.v. van 5 mei, toen ik het weer niet vertrouwde zijn de duiven elke week mee geweest. Tot op heden 2 duiven verspeeld op de vluchten. Dus dat valt wel mee. Hoeveel het er gaan worden voor Limoges is nu nog niet geheel duidelijk. Niet alle kandidaten hebben voldoende kilometers in de vleugels, dus die worden dan klaar gestoomd voor Ruffec.
De jonge duiven (22 stuks) vliegen ook al hun rondjes. Het ziet er weer goed uit, er zitten elk jaar wel een paar beloften tussen. Tja, dat moet dan later maar blijken. Eerst maar gewoon lekker rondvliegen en de omgeving verkennen.


22 april 2012
Gisteren, zaterdag 21 april heb ik 20 duiven mee gegeven naar Boxtel. Aangezien de weersvoorpelling niet heel gunstig was, durfde ik het niet aan de voltallige vliegploeg in te korven. Enkele duivinnen, die leggen  moesten een een drietal jaarlingdoffers zijn thuis gebleven. Toch is het voorspoedig gegaan. 19 duiven zijn nu thuis. De laatste was er om 16.04u. Ik mis nu nog een 2-jarige doffer. Inmiddels ben ik 4 van de 16 doffers kwijt. Bij de duivinnen staat de teller nu op 2. 50% roofvogels en 50% op de vluchten. Nu is het weer erg slecht. Ik wilde eigenlijk de duiven, die nog niet mee geweest zijn nog even naar de Lichtmis brengen. Misschien dat het vanmiddag kan.

Afgelopen woensdag heb ik 21 jonge duiven gespeend. Een gekleurd gezelschap. Inmiddels zitten de eersten al op de schapjes, hebben ze allemaal de drinkpot al gevonden en eten ze ook al het mais op. Het gaat dus goed. Binnenkort kunnen ze op de klep. En dan maar hopen, dat de havik ze wat met rust laat, zodat ze relaxt van de omgeving kunnen genieten.


14 april 2012
Vandaag de eerste keer 24 duiven ingekorfd. 20 duivinnen en 4 doffers. Vanwege het feit, dat ik vandaag zelf niet thuis kon zijn, heb ik de duiven als trainingsduif meegegeven. Mijn vader was tijdens de thuiskomst bij het hok en hij vertelde, dat er eerst tegen 12.50 uur een duif arriveerde en dat er om 13.20 uur een stuk of 15 thuis waren. Op het moment van schrijven, mis ik nog 3 jaarlingen: 2 doffers en een duivin. Wellicht komen ze nog na... Ik had de duiven niet weggebracht. Dit vanwege tijdgebrek, andere prioriteiten en ook de dreiging van de roofvogel. Ik hoor van meerdere liefhebbers berichten over de verliezen tijdens zo'n kort vluchtje. Ook Michel Verwey schreef hierover in zijn column in Het Spoor der Kampioenen. De vlucht van vandaag is dus gewoon prima verlopen. Ze moeten mee: kilometers maken voordat het echte werk straks gaat beginnen.
Ook heb ik mijn site een nieuwe look gegeven. Ik vind hem zo professioneler en rustiger om te lezen.


4 april 2012

En dan denk je, dat alles goed gaat, ben je aan de beurt. Vrijdagavond miste ik 2 jaarlingdoffers op het appél. Tot op heden nog niet terug. Kennelijk is het de havik dan toch gelukt toe te slaan. Een derde, eveneens doffer is gewond aan een vleugel. Gek, dat het alleen om doffers gaat, Na vrijdag niets meer kwijt. Gelukkig.

Aangezien de temperaturen nog vrij laag zijn en het voorjaarsweer ver te zoeken is, gaan de duiven nog niet mee op de vluchten. Ik heb ze ook nog niet weg gehad. Ze vliegen dagelijks uit en doen dat zeer gretig. Ze vliegen goed. Inmiddels heb ik ruim 20 jongen geringd. Ze komen mooi op. Er is nog wel even tijd. Zodra het weer beter wordt gaan ze de mand in.

Vanavond ook even weer de site wat aangepast. Enkele actuele foto's geplaatst en de teksten wat aangepast. Ook heb ik voor de gein twee filmpjes gemaakt. Deze heb ik ook op de site gezet. Kijken of het wat is. Mogelijk ga ik in de toekomst een wat spectaculairdere film maken. Wellicht de aankomst van de 1e Nationaal.......

25 maart 2012
De zomertijd is ingegaan. Gelukkig weer tijd om ook 's avonds de duiven te laten trainen. Eigenlijk zijn ze al enkele dagen aan het  trainen. Het gaat steeds beter. Je ziet aan de duiven, dat er "meer snit" op komt. Deze week had ik enkele dagen studieverlof en aangezien ik toch met de neus in de boeken zat, kon ik 's morgens de doffers loslaten en 's avonds de duivinnen. Het weer werkt ook mee, prachtig gewoon. En de havik....die is er ook. Drie keer knalde hij ertussen. Het scheelde een haar of hij pakte een duivin een meter boven mijn hok, gelukkig kon ik klappend in de handen de aanval voorkomen. Op dit moment is de enige schade: een doffer, die van een vleugel alle broekpennen mist. Ik mag dus vooralsnog niet klagen. Ook zijn inmiddels de eerste jongen uitgekomen. Er waren wel enkele onbevruchte eieren en twee nesten waren kapot gevochten. Eén koppel heeft nog niet gelegd (zeer laat duivinnetje, misschien komt het nog). Kortom: het gaat weer beginnen. Als het weer mooi blijft korf ik vrijdag alle duivinnen in. Ze moeten kilometers maken, voordat ze aan de eerste overnachter mogen beginnen. Zover is het nog niet, maar ik zie er wel naar uit.  Als het me lukt , neem ik woensdag de duiven nog even mee voor een oplappertje vanuit Meppel. En dan moeten ze het maar doen. 

26 februari 2012

Een tijd niet aan de site gewerkt. Winter.....tja. eerst niet en toen echt wel, blij dat ik devorst even heb afgewacht. Gisteren (25 februari) de duiven gekoppeld. Om19.00 uur de duiven samen gezet en toen meteen het licht uit Vanochtend gekeken en het ziet er goed uit. Geen kapot gepikte koppen en de duiven hebben allen elkaar geaccepteerd. 16 vliegkoppel en 9 "kweekkoppels" zitten samen. Uit die laatste worden de jongen geringd. Het zijn de betere duiven, dus hopen dat er bruikbare duiven uitkomen. Maar ze kunnen evenzo goed uit de vliegkoppels komen. Hieruit kweek ik echter geen jongen, ik wil eerst weten of er nog wat in zit. Deze winter heb ik nog een aantal duiven aangeschaft. Deze zijn ook gekoppeld en de duivne hieruit moeten zich ook laten zien op de vluchten, anders vliegen de aanwinsten er zo weer uit. Mijn vliegploeg is voor 2012 een jonge ploeg. Meer dan de helft zijn jaarlingen. Ik heb vertrouwen in deze ploeg. Er zitten "knappe" duiven tussen. Maar de uitslag telt!
Echter, zover is het nog niet. Eerst de kweek afwachten. Ik heb er wel vertrouwen in. Deze winter heb ik de duiven meer aandacht gegeven dan andere jaren. De verzorging is dus beter geweest. Nu maar hopen, dat ik ze gezond kan houden, dat de havik zich een beetje gedeist houdt en dat de vorm op het juiste moment daar is...... Dan kan het nog een leuk jaar worden!

 

12 november 2011
Vandaag was het mooi weer. De afgelopen nacht had het voor het eerst gevroren.Vanochtend naar de najaarsvergadering van de afdeling 10 geweest. Een prima bijeenkomst zonder veel gedoe. Vanmiddag heb ik de jonge duiven maar weer eens buiten gelaten. Eigenlijk wilde ik ze niet meer los laten, maar met dit mooie weer kan ik het niet laten. De duiven vliegen graag. Af en toe spot ik de havik, maar alle jongen waren weer op het appel. Ik heb er nog 27 zitten. De oude duiven zijn gereduceerd tot 32. Ik heb alle twijfelaars er resoluut uit gedaan. Je komt er niet verder mee. De duiven, die er nu nog zitten hebben mijn vertrouwen. Ik heb dit jaar veel jongen uit mijn teletekstduiven gekweekt. In mijn ogen heb je dan gewoon meer kans om goede te kweken. De duiven zitten nog niet gescheiden. Ze zitten nog gewoon bij elkaar en genieten daar zienderogen van. Vandaag ook gestart met een paratyfuskuur van 10 dagen. Dit doe ik de laatste jaren altijd in november. Na de kuur volgt een vitaminestootkuur en dan rond half december krijgen de duiven een paratyfus-enting.

 

16 september 2011
Enkele weken niet aan de site gewerkt. Dit heeft deels te maken met drukte met andere zaken en een teleurstellend seizoen. Het zat er niet in. Geen mooie vluchten en geen enkele kopprijs. Daarnaast is het ook niet gelukt aangewezen duiven te draaien. En wat moet je dan? Selecteren is lastig, maar duiven van 2 jaar of 3 jaar oud, die geen prijs hebben gevlogen. Gaan die het nog doen? Ik geef de jongen en de jaarlingen de voorkeur. Het is de hoop voor de toekomst en zij zijn gekweekt uit de lijnen van de beste duiven van 2010. De jonge duiven zijn inmiddels 2 keer mee geweest op de natoer. Ik ben begonnen met 35 jongen en nu zijn daar nog 30 van over. Vanavond inkorven voor de laatste vlucht en dan zit het seizoen erop. Ik geef de jongen nog wel 3 keer mee op de taartvluchten, want ik wil ze toch nog wat meer ervaring laten opdoen. En dan in het stille seizoen nog maar eens op pad. Naar beurzen en verkopingen ga ik graag. Leuk om andere liefhebbers te ontmoeten.


9 augustus 2011

Wat een ontgoocheling van dit seizoen: Montelimar kon niet los. De 4 duiven zijn vandaag weer thuis gekomen. Waar ze precies zijn gelost is mij niet geheel duidelijk, want van de afdeling 10 stond niets vermeld op teletekst. Het weer was ook erg slecht. De juiste beslissing is genomen, denk ik. Wel heel jammer, dat het seizoen zo moet eindigen. Wel in stijl moet ik zeggen: qua weer een seizoen om snel weer te vergeten. Natuurlijk waren er dit jaar liefhebbers, die erg goed hebben gepresteerd: hulde! Maar geef mij maar andere omstandigheden. In ieder geval een lekker temperatuurtje om op de duiven te wachten. Dat heb ik wel gemist dit jaar. maar oké, het weer heb je niet in de hand en is voor iedereen hetzelfde. Wel is het moeilijker voor de een, dan voor de ander om de duiven in vorm te krijgen. Het is mij dit jaar niet gelukt. Volgend jaar dan maar weer. De hoop voor de toekomst heb ik vanavond voor het eerst in de mand gezet. Ze staan in de garage met de waterbakken eraan. Kunnen ze wennen en drinken leren. Ik ga nu dus ook opleren voor de natoer. Er zitten enkele mooie jongen tussen. Hopen dat ze de opleerperiode en de natoer goed doorstaan. Ik heb er in ieder geval wel vertrouwen in.

3 augustus 2011
Cahors is vervlogen. Weer eens een echte zware vlucht. De duiven hadden het niet makkelijk. Door de dichte bewolking hadden ze kennelijk toch moeite met de oriëntatie. Het was een lange zaterdag wachten. Om 17.33u meldt zich dan eindelijk de "392". Zij is de 9e duif in het inkorfcentrum in Assen. 's Avonds zijn er 18 duiven door. Op zondag komen er over de hele dag slechts 10 bij. Veel liefhebbers hebben enkele duiven thuis. Er missen er nog veel. Zelf krijg ik er zondag geen enkele. Maandag melden zich nog 2 duiven. Ook zit er nog een bij A. Lensen in Ruinen. Deze duif wordt op dinsdag zelfs bij mij thuis afgeleverd! Klasse, dat het zo ook kan! Bedankt. Van de 6 zijn er nu dus 4 thuis.

Dinsdag heb ik 4 duiven ingekorfd voor Montelimar. Het gaat hier om 4 duivinnen, waaronder 1 jaarling. Zij moeten het nog even laten zien en misschien maken ze het seizoen toch nog een beetje goed. Het weer is nog niet veelbelovend, komend weekend, maar de wind zit wel ZW, dus dat is dan weer een klein voordeeltje, mocht het weer niet ideaal zijn. Wel jammer, dat deze vlucht nergens voor telt. De animo om mee te doen was erg laag. In ons NIC korfden slechts 3 liefhebbers in. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik ga gewoon hopen op een vroege duif......

 
26 juli 2011
Vandaag even tijd gemaakt om de site weer wat bij te werken. Ook een terugblik op Ruffec. Het werd dus een ochtendlossing. Geen overnachtvlucht maar een dagfond. Wel jammer, want ik had de jaarlingen graag een echte overnachting willen laten doen. Dit om te leren. Ik baalde er wel van, maar oké het is nu eenmaal zo. Hopen op een vroege, dan maar. Helaas, het mocht weer niet zo zijn. Om 19.56 uur meldt zich de eerste jaarling. om 20.17 de tweede en om 20.43 de derde. Vervolgens nog 4 oude duiven. Ik heb er 's avonds 7 terug van de 19 gezette duiven. De volgende dag komen er nog 9 bij. Ik mis er dus 3. Eentje is gepakt door een roofvogel bij Koekange. Leuk, dat iemand je dan toch even belt. Weet je tenminste waar je duiven blijven. De jonge duiven worden op het ogenblik gekuurd. Ik had er coli tussen. 1 jong is daar inmiddels aan bezweken. Het gaat nu weer de goede kant op. De jongen vliegen redelijk. Vanaf volgende week begin ik met opleren.
Vanavond ga ik inkorven voor Montauban. Er gaan 5 oude duiven mee. De duiven, die naar St. Vincent zijn geweest, 1 die is naar Limoges geweest en 1 die al naar Limoges en Ruffec is geweest. De wind zal zo het nu lijkt eens noord gaan worden. Andere omstandigheden, dan de laatste vluchten. Het zal mij benieuwen. De duiven staan er goed op. Helaas is het weer te wisselvallig om ze echt heel mooi te krijgen, maar daar zullen de meeste liefhebbers wel last van hebben. Ze gaan in ieder geval weer mee en dan maar hopen op een vroege..

Voor de volledigheid nog een kleine toevoeging (speciaal voor de comb. Wendel). Bij het inkorven heb ik er nog een jaarling duivinnetje bij gepakt. Ze zag er goed uit. Ze is ook naar Ruffec geweest en mag het nu nog een keer proberen. Dus geen 5, maar 6 mee!

11 juli 2011
Na St. Vincent, waarop ik wederom een staartprijsje wist te pakken. Wel alle duiven weer thuis.
De duiven missen vorm. Ze zitten niet glad en vliegen slecht. Op advies van een clubgenoot heb ik de schuiven in de plafonds van de hokken nu dicht, als de ramen openstaan. Ook heb ik een  geeltablet opgestoken en een luchtwegenkuur gegeven. Vervolgens 3 dagen niet laten uitvliegen. Ik wilde ze enkele dagen rust geven. Dit heb ik 2 weken geleden gedaan. Omdat de duiven niet strak zaten heb ik Montpellier niet meegedaan. Ik richt al mijn pijlen nu op Ruffec. Hier wil ik dus een dubbele ploeg op inkorven. Ook geef ik de meeste jaarlingen mee. De windrichting is redelijk gunstig, dus kunnen ze mooi wat leren. De duiven zijn inmiddels aardig opgeknapt. Ze vliegen enorm goed rond het huis. Ook ligt er weer dons in de hokken. Wel is er een nieuw probleem. De afgelopen week zijn bij mij 3 oude duiven na de dagelijkse training niet terug gekeerd. Zeker weten doe ik het niet, maar ik vermoed dat de roofvogel zijn slag heeft geslagen. Daar word je dus niet vrolijk van!

 

11 juni 2011
De eerste overnachtvlucht vanuit Limoges is geweest. Een zware vlucht was het. Zie bij uitslagen 2011 mijn verhaal. De voorbereiding voor St. Vincent nadert haar einde. 3 duiven gaan dinsdagavond de mand in. Het wordt voor mij de eerste keer ooit St. Vincent. Het zie ernaar uit. De duiven zien er goed uit. Helaas is de vorm er niet. Bij huis vliegen ze best goed rond. Op de programmavluchten komen ze allemaal weer. Het duurt alleen wel erg lang voor ze er allemaal weer zijn. Echt vlot gaat het niet. De jonge duiven vliegen ook hun rondjes en beginnen ook al weg te trekken. Dit resulteert erin, dat er wel eens eentje achterblijft. Er is dus vanalles gaande, maar ik leef toe naar volgend weekend. Ben benieuwd wat het gaat worden...

NOVEMBER 2010

Ben maar eens even bezig geweest met mijn site. Weer wat updaten. Dat is echt iets voor de koude winterse avonden. Eind oktober heb ik mijn hok 2 meter verlengd. Samen met een clubgenoot heb ik een Punt hok bij gekocht. Daarvan heb ik dus 2 meter genomen en bij mijn hok aangezet. Nu moeten daar nog 10 bakken in. Het is de bedoeling hier volgend jaar met 10 koppels nest te gaan spelen. Met dien verstande, dat de duivinnen meegaan en de doffers, in principe, thuisblijven. De oude duiven komen niet meer los. De jongen nog wel. Reden om de ouden vast te houden, is dat eind september mijn "100" na het uitvliegen niet meer terug is gekomen. Waarschijnlijk gegrepen door de havik. Voor mij een hele grote teleurstelling: mijn beste duif, weg. Daar moet je dus even overheen komen, maar het credo is: vooral doorgaan. We zijn er nog niet. Verder heb ik deze weblog aan mijn site toegevoegd met de bedoeling hier van tijd tot tijd iets bij te schrijven. De oude duiven zijn op dit moment nog niet gescheiden. Zodra de nieuwe afdeling klaar is, zal ik ze scheiden en enkele uitverkoren "kwekers" zullen dan naar het nesthok gaan om daar voor nageslacht te gaan zorgen. Op het hok is het nu dus rustig. Tijd om dit weekend naar de manifestatie in Houten te gaan. Ook rondsurfen op het internet doe ik graag.

FEBRUARI 2011

Het is alweer even geleden, dat ik met mijn site bezig ben geweest. Ook hier is het stille seizoen merkbaar. Vanavond toch nog maarwat kleine aanpassingen doorvoeren. De plannen voor 2011 zijn: nestspel met 24 koppels. Dit zijn er waarschijnlijk 22, maar dat moet ook genoeg zijn. De winter heeft zijn langste tijd gehad en de koppeling gaat hier plaatsvinden op 18 februari. De duiven zijn er klaar voor, vooral de duivinnen zijn niet meer te houden. Voor de nieuwe afdeling hangt inmiddels een mooie spoetnik en ik heb vanmiddag een kleine ren besteld, die ik onder deze spoetnik ga plaatsen. Foto's volgen, als de zaak klaar is en netjes in de verf. Ook zijn er nog 2 doffers gekocht: 1 op de verkoping van Joh. Toxopeus in Assen (Hagens, de Heijde) en een late jonge doffer van Jaap van der Velden. Hieruit hoop ik weer een knappe vlieger te kunnen kweken.

MAART 2011

Gisteren (19 maart) was het een mooie zomerse dag. Deze dag maar even de hogedrukspuit gehanteerd en alle groen van de dakpannen van het hok gespoten.Ook de tegels even "meegenomen". Alles ziet er nu weer keurig uit. De koppeling heeft op 18 februari plaatsgevonden. 21 koppels gezet. Ze doen het prima. Na 10 dagen de eerste eieren. Binnen 3 dagen alles op eieren. Na de schouw 1 ei onbevrucht. Dat kan niet beter. Ook gaan de duiven er nu zo mogelijk dagelijks uit. Prachtig om weer te zien hoe de duiven hun rondjes draaien. Het gaat nu weer beginnen. Er liggen nu 11 jongen in de schotels. De eitjes zijn aangepikt, dus die zullen ook niet lang meer op zich laten wachten. Alles is klaar voor het nieuwe seizoen. Zo de planning nu is, zal ik op 16 april starten. Dus nog voldoende tijd voor de duiven om de spieren weer "los" te maken. Volgende week gaat de zomertijd in en dan is er dus ook 's avonds weer volop licht en tijd om de duiven te laten trainen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SV Pigeons | info@svpigeons.nl