Sjonnie Vrieze Hoogersmilde

SYSTEEM: COMBINATIE TOTAAL WEDUWSCHAP EN NESTSPEL

(TOTAAL) WEDUWSCHAP

De duiven worden vanaf 2017 op (totaal) weduwschap gespeeld. Eén van de belangrijkste redenen om dit te gaan doen is het beneden peil presteren van de doffers. Ook geeft weduwschap veel meer mogelijkheden en kunnen tussentijds duiven worden klaargemaakt voor een vlucht. Verder zitten er ook snelheidsduiven van zoon Jarno tussen de overnachters. Door weduwschap te spelen kunnen deze duiven voor de prestaties mee op de vitesse en enkele midfondvluchten. Het accent komt te liggen op klassiek weduwschap. De doffers zullen het dus moeten doen. Ook heb ik een hokje ingericht met een multifunctionele duivinnenbak. Dit zijn gewoon jonge duivenbakken (waarvan je ook een nestbak kan maken). Hier heb ik zelf deuren voor gemaakt, zodat ik de duivinnen op kan sluiten om zo onderling paren te voorkomen. Slechts enkel de duivinnen van Jarno zullen wekelijks deelnemen aan de vluchten.

 NESTSPEL INDIEN MOTIVATIE DAALT

De eerste overnachtvluchten gaan de duiven sowieso op weduwschap. Daarna worden ze eventueel op nest gespeeld. De reden daarvoor is, dat het bijna niet mogelijk is de duiven tot het einde van het seizoen gemotiveerd te houden. Door de combinatie weduwschap en eventueel nestspel hoop ik voldoende motivatie op de duiven te houden.  In principe gaan alleen 2-jarige en oudere duiven mee op de overnacht. Echter in 2017 gaan de jaarlingen zeker een overnachtvlucht krijgen. Jaarlingen worden opgeleerd op de programmavluchten. Ook gaan ze mee op de dagfond. Hierbij moet ik echter wel aangeven, dat het wel van het weer afhangt. Ze hoeven het niet te zwaar te hebben! Dit dan 1 keer in het seizoen. De jaarlingdoffers, die mij aanstaan blijven in principe zitten. Als tweejarige zullen zij dan 3 keer aan de bak moeten op de overnacht. De jonge duiven worden afgericht op de natoervluchten en de taartvluchten.

 

 

VOER

Het voer dat ik gebruik is van Garvo.  Na wat experimenteren met andere merken, ben ik sinds het najaar van 2015 ben ik weer overgestapt op de G-spirits voeders van deze firma. Ik voer volgens het voerschema voor de overnacht. Ook de bijproducten van de firma Garvo worden volgens dit schema verstrekt. Het voordeel van de G-spiritskorrel is dat er verder geen bijproducten gegeven hoeven te worden. Scheelt weer in de portemonnee.
Verder geef ik de volgende bijproducten: grit, multi-mix, pinda's, Naturaline

MEDISCHE BEGELEIDING

Op 10 dagen broeden krijgen de duiven 2 dagen aaneen een geeltablet opgestoken. Verder om de 6 weken een druppel in de nek tegen luis. Bij thuiskomst van de vluchten zit er vaak BS in het drinkwater. Verder bied ik mijn duiven en de mest regelmatig aan bij de dierenarts Kempe, die om de 4 weken bij ons in de club komt. Buiten dit wordt er alleen ingegrepen, als dat nodig is. Paratyfuskuren worden sinds 2013 niet meer gedaan. Ik geloof er niet in. In het voorjaar volgt dan de verplichte enting tegen paramixo. Een wormkuurtje wordt gegeven in als de duiven op nest zitten. Aangezien mijn duiven vooral in het koude voorjaar last van de koppen hebben, treed ik hier zo nodig tegen op door het toedienen van diverse middelen om dit probleem tegen te gaan o.a. Ornisol. 

Eigenlijk is mijn systeem niet heel verschillend van veel andere liefhebbers. Wel is mijn ervaring, dat je van heel goede liefhebbers tips kunt krijgen hoe dingen aan te pakken. Blijf echter wel bij die ene liefhebber, waar jij het gevoel bij hebt, dat die je echt kunnen helpen en doe dit. Mijn ervaring is, dat je dan heel positieve resultaten kunt neerzetten. Hou je ogen open en je verstand er wel bij!

 

 

designed by S. Vrieze | info@sjonnievrieze.nl